Vlaamse Overheid

29 kunstgrasvelden definitief goed

Vlaamse Regering keurt realisatie 29 kunstgrasvelden definitief goed

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 23 juli 2010

Op voorstel van Philippe MUYTERS, Vlaams minister van Sport, keurde de Vlaamse Regering vandaag (23 juli 2010) definitief het dossier voor 29 kunstgrasvelden goed. Deze eerste cluster van kunstgrasvelden wordt gerealiseerd in het kader van de eerder gelanceerde inhaalbeweging voor sportinfrastructuur en wordt gefinancierd door publiek private samenwerking. De concrete realisatie wordt toevertrouwd aan Krinkels Holding BV.

29 kunstgrasvelden
De realisatie van deze cluster kunstgrasvelden komt er in uitvoering van de inhaalbeweging in sportinfrastructuur die door het Vlaams Parlement werd goedgekeurd in mei 2008. De genomen beslissing impliceerde een alternatieve financiering via publiek private samenwerking. Nadat de Vlaamse Regering een dertigtal te realiseren projecten had geselecteerd, werd de gunningsprocedure opgestart. Verschillende nationale en internationale bieders dienden een dossier in. Na onderzoek van de ingediende dossiers besliste de Vlaamse Regering vandaag om de opdracht formeel te gunnen aan Krinkels Holding BV.

De realisatie van de kunstgrasvelden zal nog deze zomer starten. De precieze volgorde van de projecten zal in onderling overleg tussen Krinkels Holding BV en de betrokken gemeenten worden vastgelegd. Volgens afspraak dienen alle projecten volledig gerealiseerd te zijn tegen de zomer van 2012. Na realisatie van de kunstgrasvelden zal de projectvennootschap het kunstgrasveld gedurende 10 jaar onderhouden en ter beschikking stellen van de betrokken gemeenten tegen een periodieke beschikbaarheidsvergoeding. De Vlaamse gemeenschap subsidieert deze beschikbaarheidsvergoeding voor maximaal 30%.

Minister Muyters: "Met deze vorm van publiek private samenwerking waarbij de Vlaamse Overheid een centrale en cruciale rol speelt, creëren we een duidelijke win-winsituatie. Door als opdrachtcentrale op te treden voor de 19 betrokken gemeenten, werd het onderhandelingsproces aanzienlijk vereenvoudigd en werd de individuele gemeenten flink wat werk bespaard. De inbreng van de solide privépartner garandeert dan weer een kwaliteitsvolle en vlotte uitvoering van de werken. Op deze manier lopen we al een aanzienlijk stuk van de achterstand inzake sportinfrastructuur in en zullen honderden clubs en duizenden sporters op kwalitatief hoogstaande en goed onderhouden kunstgrasvelden hun favoriete sport kunnen beoefenen."

9 eenvoudige sporthallen
Eveneens werd tijdens de ministerraad besloten een gelijkaardige gunningsprocedure op te starten voor het realiseren van een eerste cluster van negen eenvoudige sporthallen. Geïnteresseerde kandidaten kunnen hiervoor tot 8 september 2010 een dossier indienen. In een later stadium zal een volgende cluster van kunstgrasvelden en eenvoudige sporthallen op gelijkaardige wijze worden gerealiseerd.

Extra informatie
De lokale overheden die in de eerste cluster kunstgrasvelden zitten, zijn: Aalst (2 velden), Antwerpen (provincie), Antwerpen (stad), Borsbeek, Brugge, Gent (7 velden), Grimbergen, Halle (2 velden), Herselt, Huldenberg, Lommel, Maasmechelen (2 velden), Machelen, Mechelen, Merchtem, Oudenaarde, Sint-Pieters-Leeuw, Tongeren, Turnhout en Wommelgem.

De gemeenten die in de eerste cluster eenvoudige sporthallen zitten, zijn: Antwerpen (2 sporthallen), Blankenberge, Boutersem, Duffel, Kortenaken, Kortessem, Meerhout en Zulte. De opdracht voor het ontwerpen, aanleggen, financieren en onderhouden (DBFM) van de eerste cluster eenvoudige sporthallen zal maandag 26 juli 2010 worden gepubliceerd in het Bulletin der Aanbestedingen en in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschap.