Vlaamse Overheid

kilometerheffing voor vrachtwagens tegen 2013

Een stap dichter bij de kilometerheffing voor vrachtwagens tegen 2013

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 23 juli 2010

Onder impuls van Vlaams minister Hilde CREVITS zet de Vlaamse Regering vandaag een volgende stap naar de invoering van een slimme kilometerheffing voor vrachtwagens. Het Vlaams coördinatiecomité Duurzame Mobiliteit heeft sinds haar oprichting op 12 februari versneld studiewerkzaamheden verricht naar de uitgangspunten voor een succesvolle Vlaamse kilometerheffing voor vrachtwagens. De Vlaamse Regering heeft nu beslist die uitgangspunten voorlopig te valideren en ter advies voor te leggen aan de Mobiliteitsraad Vlaanderen (MORA). In september verwacht de Vlaamse Regering een antwoord van de MORA. Tevens werd beslist een selectieprocedure op te starten om een consultant aan te duiden die het project mee begeleidt.

De Vlaamse Regering zet de volgende stap naar de invoering van de kilometerheffing. Om de doelstelling van 2013 te halen, schrijft de Vlaamse Regering vandaag ook een bestek uit voor de aanstelling van een consultant. Die moet de weg naar de uiteindelijke aanbesteding van het project mee begeleiden. Het bestek is zo opgesteld dat de Vlaamse Regering bij de effectieve gunning na de zomer de opmerkingen van de MORA kan verwerken. Het bestek biedt ook de mogelijkheid voor het Waals en het Brussels gewest om op dat moment mee te stappen in de werkzaamheden van het Vlaams gewest. Op die manier kunnen de kosten worden gedeeld.

Het is de bedoeling dat de drie gewesten gezamenlijk een systeem van slimme kilometerheffing voor vrachtwagens invoeren. Vlaams minister-president Kris PEETERS voert, in samenspraak met zijn collega-ministers, onderhandelingen met het Brussels en Waals gewest om te komen tot een globaal politiek akkoord over de hervorming van de verkeersfiscaliteit voor vrachtwagens, maar ook voor de vergroening van de verkeersbelastingen voor personenwagens. Minister-president Peeters: "De Waalse en de Brusselse Regering hebben mij alvast laten verstaan dat zij ten laatste in 2013 samen met Vlaanderen een slimme kilometerheffing voor vrachtwagens willen invoeren".
Minister Hilde Crevits stelt dat de invoering gunstig zal zijn voor de doorstroming van het verkeer: "Vlaanderen wil een slimme logistieke draaischijf zijn. De invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens moet een positief effect hebben op de mobiliteit en het milieu. Daarom kan de hoogte van heffing variëren in functie van het aantal gereden kilometers, tijdstip (congestie vermijdend) en de milieuvriendelijkheid van de vrachtwagen zoals een lagere uitstoot. In Vlaanderen komt een op de twee vrachtwagens uit het buitenland. Deze buitenlandse vrachtwagens zullen dan ook in functie van hun gebruik van de wegen in Vlaanderen bijdragen aan de financiering van de mobiliteitsinfrastructuur."