Gemeente Enschede

Grote schoonmaakactie binnenstad

Na warme weken met veel activiteiten

De binnenstad van Enschede krijgt volgende week een grondige poetsbeurt. Het warme en droge weer van de afgelopen maanden en grote festiviteiten als het kampioenschap van FC Twente en het WK hebben de binnenstad zwaar belast en zorgden voor extra vervuiling. De poetsbeurt geeft weer fris elan aan het centrum als visitekaartje van Enschede. De schoonmaakploeg bestaat voor het grootste deel uit uitkeringsgerechtigden van Surplus. Andere samenwerkingspartijen leveren ook een bijdrage.

De schoonmaakweek is geïnitieerd door het college van B&W en wordt gezamenlijk uitgevoerd door Stadsdeelbeheer Centrum en Surplus. Laatstgenoemde levert het grootste deel van de mankracht, zo'n twintig uitkeringsgerechtigden van Surplus worden ingezet in de schoonmaakploeg. Twente Milieu, Asito en DCW stellen hun deskundigheid en materialen ter beschikking, zoals schrobmachines, wagens en schoonmaakattributen. Het schoonmaakgebied beperkt zich tot het stadserf. Onder meer worden de toegangen naar de parkeergarages, de pleinen en straatmeubilair in het centrum schoongemaakt.

De schoonmaakactie is in eerste instatie eenmalig. Na volgende week gaat de gemeente evalueren en bezien of een dergelijke actie vaker kan plaatsvinden. De samenwerking in deze schoonmaakactie is tot stand gekomen via het platform Werk in Openbare Ruimte waar partijen als Asito, Twente Milieu, DCW, Surplus en de gemeente aan deelnemen. Dit platform is opgericht om invulling te geven aan het arbeidsmarktbeleid. Met werkervaringsplaatsen bij de deelnemende partijen probeert het platform de kansen van werkzoekenden op de arbeidsmarkt te vergroten.