Stichting Aids Fonds

Wereld Aids Conferentie Wenen

23-07-2010

Drugsgebruikers en prostitué(e)s vrezen volgende Aids Conferentie niet te kunnen bijwonen

De volgende Internationale Aids Conferentie wordt in 2012 in Washington gehouden. Amerika heeft de conferentie toegewezen gekregen als beloning voor het opheffen van de inreisbeperking voor mensen met hiv eerder dit jaar. De organisator van de aidsconferentie, de International Aids Society (IAS) heeft bij deze toewijzing niet goed nagedacht, zeggen drugsgebruikers en prostitué(e)s die deelnemen aan de 18e Internationale Aids Conferentie in Wenen. Amerika hanteert nog steeds inreisbeperkingen voor deze groepen.

Inreisverbod voor prostitué(e)s
Volgens de Amerikaanse wet kunnen mensen aan de grens geweigerd worden als ze de laatste 10 jaar in de prostitutie gewerkt hebben.. Het overkwam een van deelnemers van Wenen een maand geleden. Cheryl Overs was door de UNDP uitgenodigd voor een commissievergadering over wetgeving en hiv in New York. Ze kwam de VS niet in. In haar dossier stond dat ze als prostituee gewerkt had. Hoe de Amerikanen dat wisten, snapt Overs niet. De prostitué(e)s die in Wenen aanwezig zijn, 110 in totaal, zijn bang dat hen hetzelfde overkomt als ze in 2012 naar Washington afreizen. De prostitué(e)s willen er bij de IAS op aandringen dat de volgende Internationale Aids Conferentie ergens anders gehouden wordt.

Inreisverbod voor drugsgebruikers
Voor drugsgebruikers zal het nog veel moeilijker zijn om de VS binnen te komen. Op het visumformulier van de VS wordt gevraagd of passagiers drugs gebruiken. Drugsgebruikers worden kortom gedwongen te liegen over hun drugsgebruik. Een Nepalese drugsgebruiker en activiste aanwezig in Wenen vindt echter dat de conferentie niet verplaatst moet worden. We moeten de confrontatie met de Amerikanen aangaan, zegt ze. Ze moeten ons onder ogen zien.