MKB-Nederland



23 juli 2010
MKB-Nederland blij met bemiddelingspoging hongerstakers

MKB-Nederland is blij dat er op de vierde dag van de hongerstaking door de winkeliers aan de Mauritskade in Amsterdam zicht is op een start van bemiddeling. De winkeliers protesteren met hun hongerstaking tegen de, in hun ogen, slecht uitgevoerde renovatie van hun winkelpanden.

Woningcorporatie De Key heeft De Woonbond, de landelijke belangenvereniging van huurders, gevraagd de bemiddeling tussen De Key en de getroffen winkeliers op zich te nemen. De winkeliers hebben daarmee ingestemd.

MKB-Nederland vindt het belangrijk dat er vandaag, nog voor het weekend, concrete afspraken worden gemaakt om de bemiddeling ook daadwerkelijk in gang te zetten. De winkeliers aan de Mauritskade hebben aangegeven hun hongersstaking voort te zetten totdat er een oplossing is gevonden voor het conflict. Intussen ontvangen de winkeliers talloze hartverwarmende steunbetuigingen.

MKB-Nederland luidt intussen de noodklok over de positie van de kleine winkelier in een huurpand. Deze verdwijnt steeds verder uit het straatbeeld. Winkelstraten worden daardoor eentoniger en assortimenten gaan steeds meer op elkaar lijken. De couleur locale verdwijnt. Volgens MKB-Nederland kan de huurwet een belangrijke rol spelen bij het kleurrijk en evenwichtig samengesteld houden van winkelstraten. MKB-Nederland pleit daarom voor het aanpassen van deze wet waardoor kleine zelfstandigen en hun plaats in de winkelstraat beter worden beschermd.