Socialistische Partij

Roemer bepleit bij Lubbers heldere keuze: linksom of rechtsom

23-07-2010 * SP-leider Emile Roemer heeft de nieuwe informateur Ruud Lubbers laten weten dat er volgens hem nog twee serieuze opties open staan: een kabinet over rechts met VVD, PVV en CDA, of een centrumlinkse coalitie met PvdA, CDA, SP en GroenLinks. Voor die laatste optie heeft de SP aan Lubbers een `routeboek naar een centrumlinkse coalitie' overhandigd. Hierin staat een overzicht van punten waarop deze partijen elkaar volgens Roemer goed zouden kunnen vinden.

Zes weken na de verkiezingen is Nederland in een nieuwe politieke fase beland, stelt Roemer in zijn advies aan Lubbers. "Tussen VVD en PvdA bestaan vrijwel onoverbrugbare verschillen. Dat betekent dat we linksaf of rechtsaf moeten gaan. Doorgaan met die VVD-PvdA combinatie zal niet vruchtbaar zijn."

"Het stranden van de verkenningen van `paars-plus' maakt dat het nu tijd is om serieus te kijken naar de twee opties die ook echte keuzes betekenen: een rechtse coalitie, of een centrumlinkse coalitie. Het zou mijns inziens goed zijn als beide opties serieus worden onderzocht. En ik besef dat het logisch lijkt om te beginnen met de rechtse variant, omdat hierin de grootste winnaars van de verkiezingen vertegenwoordigd zijn. De SP denkt echter dat het land het meest gebaat is bij een stabiele, centrumlinkse coalitie, bestaande uit PvdA, CDA, SP en GroenLinks, die kan rekenen op een meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer."

De afgelopen weken heeft de SP onderzocht welke mogelijkheden er zijn om in deze combinatie tot vruchtbare samenwerking te komen. Een samenvatting hiervan - Roemer noemt het een routeboek naar een centrumlinkse coalitie - is vanmorgen aan Lubbers overhandigd. Daarin staan ook de `knelpunten' benoemd waarop onderhandelingen taai zullen zijn. De SP vertrouwt er echter op dat er met goede wil van alle partijen oplossingen voor te bedenken zijn.

Roemer: "De vier partijen die een centrumlinks kabinet zouden vormen, delen belangrijke waarden als gemeenschapszin, solidariteit en een groot besef van verantwoordelijkheid naar volgende generaties. Bovendien streven zij allen naar een solide financieel beleid. Dat alles zou een stevig fundament kunnen bieden om te bouwen aan een gezamenlijke politieke toekomst. We hebben immers niet alleen de vragen van de alledag te beantwoorden. De samenleving en de politiek worstelen al bijna drie decennia met de verhoudingen tussen markt en overheid. Een nieuwe regering zou het als een van haar kerntaken moeten zien hier een nieuw evenwicht te bereiken. De partijen uit de centrumlinkse coalitie die de SP bepleit, delen een sterke waardering voor de kracht van de gemeenschap. Het lijkt de SP dan ook logisch dat de potentie van de samenleving leidend wordt in de beantwoording van de vragen van de toekomst."