Socialistische Partij

SP Amsterdam: Inspectie moet krachtiger optreden na misstanden Cordaan

23-07-2010 * SP-Kamerlid Renske Leijten wil dat minister Klink snel zorgt voor een krachtigere Inspectie voor de Gezondheidszorg. Leijten: "Een dodelijk ongeval door onderbezetting bij het Amsterdamse Cordaan toont het belang van goede zorg aan. Ruim een half jaar geleden brachten wij een zwartboek met 150 klachten over Cordaan naar de Inspectie, daar lijkt weinig mee gebeurd te zijn. De Inspectie moet duidelijk krachtiger optreden."
Renske Leijten
De SP ervoor om stelt al jaren voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg te verbeteren. Zo heeft de Inspectie snel meer mensen nodig en zouden ze meer regionaal moeten werken, zodat er beter zich is op de zorgverleners. Daarnaast moeten de inspecteurs minder tijd kwijt zijn met papierwerk en vaker daadwerkelijk op instellingen afstappen. Behalve de SP heeft ook de baas van de Inspectie, directeur-generaal van der Wal, meermaals aangedrongen op uitbreiding. Door de ingevoerde marktwerking in de zorg zijn de risico's op ondeugdelijke zorg toegenomen.

Leijten: "Uit ons onderzoek onder klanten en medewerkers van Cordaan blijkt dat er een chronisch personeelstekort is, waardoor medewerkers die hun werk graag goed willen doen geen optimale zorg kunnen geven. Dit heeft er nu toe geleid dat een oudere man uit een gesloten inrichting wist te ontsnappen en verdronken is in een sloot. De Inspectie had al veel eerder moeten ingrijpen, en moet dit nu alsnog snel doen. De gemeente Amsterdam moet zich afvragen of zij het nog wel langer toelaatbaar vindt dat de zorg in deze stad zo verslechtert door wanbestuur van Cordaan."