Vertrouwen zet stap in de goede richting

Amsterdam, 21 juli 2010

In de economie speelt vertrouwen een belangrijke rol. De ING peilt maandelijks het vertrouwen van consumenten in de economie, de arbeidsmarkt en de eigen portemonnee. De stemming over de economie is verbeterd en ligt nu op het hoogste punt sinds de val van Lehman in september 2008. Duidelijkheid over de aanstaande bezuinigingen kan de weg vrijmaken voor een verder herstel van het vertrouwen.

De weg omhoog?

Uit de ING Vraag van Vandaag blijkt dat de stemming over de economie weer licht is verbeterd. Eind vorig jaar verbeterde de stemming al zienderogen. Van oktober tot en met januari liep het verschil tussen de positievelingen en de respondenten met een negatief oordeel flink terug, maar daarna kwam de klad erin. Op dit moment is er weer een verbetering zichtbaar. De pessimisten overtreffen de optimisten met 18%. Deze score overtreft die in januari en is de beste sinds de val van de Lehman bank in september 2008.

Weinig vertrouwen in eigen financiën

De verwachtingen voor de eigen portemonnee in de komende zes maanden zijn niet hooggespannen. Drie op de tien respondenten (30%) op de Vraag van Vandaag denkt er op achteruit te gaan en 19% verwacht een verbetering. De koopbereidheid onder consumenten is nog onveranderd laag, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Kennelijk verkeren consumenten nog in onzekerheid en houden zij mede daarom de hand op de knip. Het vooruitzicht van de aankomende bezuinigingen zal bijdragen aan die onzekerheid.

Duidelijkheid over bezuinigingen wenselijk

Minder pessimisme onder consumenten over de economie gaat dus op dit moment nog niet gepaard met een hogere koopbereidheid. Kennelijk worden, als het om koopintenties gaat, vooralsnog de positievere berichten over de arbeidsmarkt en het afnemen van de onrust op financiële markten overstemd door de onzekerheid over de onvermijdelijke bezuinigingen. Een snelle totstandkoming van een nieuwe regering is dus wenselijk. Dan weten consumenten waar ze aan toe zijn en kunnen zij het herstel van de economie verder helpen ondersteunen.