Ministerie van Defensie

Defensie houdt lopers op de been

22 juli 2010, 22.58 uur

Medisch personeel en medewerkers van het Rode Kruis behandelen blaren op de eerste militaire rustplaats. Foto: ministerie van Defensie De militairen en Rode Kruis-medewerkers die de militaire hulpposten langs de Vierdaagse-route bemannen, hebben er met vaardige handen en kilometers¬ tape voor gezorgd dat duizenden lopers hun weg konden vervolgen.

Langs de route waren iedere dag 92 militairen op 3 militaire rustplaatsen in de weer. Samen met het Rode Kruis prikte het medisch Defensiepersoneel daar met name blaren. Voor de lopers die er slechter aan toe waren, stonden ook een arts en een masseur klaar.

Massages

Aan het einde van dag 3 waren meer dan 3000 mensen aan hun blaren geholpen, ruim 400 lopers waren gemasseerd en 500 wandelaars waren door de arts onder handen genomen. Voor het oplappen was nogal wat nodig, onder meer: * 33,3 kilometer tape * 50 liter kampfer spiritus * 25 liter jodium * 15.000 gaasjes * 400 rollen watten

Herdenking Groesbeek

Tijdens de derde wandeldag werd langs de route ook stilgestaan voor een plechtige en emotionele herdenking. Bij de Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek onderbrak de Canadese militaire delegatie de tocht voor het herdenken van de 2331 landgenoten die hier liggen begraven. De Canadezen en 300 andere geallieerde militairen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld in de strijd om Nijmegen en omgeving.

Onder leiding van een Canadese aalmoezenier hielden de ruim 200 militairen stil voor een sobere plechtigheid. De herdenking was voor veel aanwezigen een emotioneel moment. Deze jaarlijkse ceremonie is voor het Canadese leger het grootste, buitenlandse herdenkingsbezoek aan een militaire begraafplaats.