Ingezonden persbericht



* * * P E R S B E R I C H T * * *

Peak Capital en NOM investeren in Catawiki

Assen, 23 juli 2010

ASSEN/GRONINGEN - Peak Capital en de B.V. Drentse Participatie Maatschappij (DPM), een 100% dochter van de N.V. NOM, stellen risicodragend kapitaal beschikbaar aan Catawiki (www.catawiki.nl). Catawiki is een online catalogus en handelsplatform voor verzamelaars. Er worden al bijna een miljoen verzamelobjecten aangeboden. Deze eerste investeringsronde stelt Catawiki in staat om de bestaande Nederlandse en Belgische websites verder te verbeteren en om internationaal te groeien.

Peak Capital en DPM zijn enthousiast. Hein Siemerink van Peak Capital zegt namens hen: "Catawiki heeft een actieve community die een bijzondere catalogus maakt en op een slimme manier handelt in verzamelobjecten. Zo worden zoeklijsten van verzamelaars en aanbodlijsten van verkopers automatisch aan elkaar gekoppeld. De verkoopprijzen van een bepaald object zijn in één oogopslag te vergelijken waardoor voorheen ondoorzichtige markten transparant worden. Door de vernieuwende opzet is Catawiki in staat om de strijd met grote spelers als eBay aan te gaan".

René Schoenmakers van Catawiki voegt toe: "We zijn erg enthousiast over onze nieuwe partners. Peak Capital en DPM hebben veel expertise en ervaring die we goed kunnen gebruiken. Dankzij deze investeringsronde kunnen we versneld onze ambitie realiseren om de beste website voor verzamelaars ter wereld te maken."

Mediaondernemers Willem Sijthoff (ex-eigenaar van Het Financieele Dagblad en BNR) en Rob de Heus (ex-directeur Scoot media) zijn prominente investeerders in Peak Capital. Zij zullen samen met de partners van Peak Capital en DPM actief meedenken over de strategie.

Catawiki vestigt zich in Assen.

Over Catawiki

Catawiki is de online catalogus van alles dat wordt verzameld. De catalogus wordt net als Wikipedia door de gebruikers zelf aangevuld. Je kunt er gratis je verzameling en zoeklijst in bijhouden. Op basis van de centrale catalogus kun je ook verzamelobjecten kopen en verkopen. Daardoor kun je verzamelobjecten snel aanbieden zonder zelf gegevens en afbeeldingen in te voeren. Hiermee onderscheidt Catawiki zich van handelsplatformen als eBay en Marktplaats. Ook is zo het prijsverloop van een verzamelobject te volgen. De Catawiki catalogus heeft voordelen boven papieren verzamelcatalogi: hij is gratis en altijd up-to-date. Er is ook een versie voor de smartphone. Daarmee heb je altijd je verzameling bij je.

De site is november 2008 gelanceerd met enkele rubrieken. Sindsdien zijn bijna een miljoen verzamelobjecten toegevoegd in 50 rubrieken. Zo staan vrijwel alle in Europa uitgegeven postzegels op de site. Het aantal verkochte items neemt snel toe. Er worden al 270.000 stripboeken en 460.000 postzegels te koop aangeboden. Dit is het grootste aanbod in de Benelux. De naam Catawiki is een samentrekking van catalogus en wiki. Een wiki is een website waarop bezoekers zelf eenvoudig informatie kunnen toevoegen of aanpassen. De term wiki is bekend van Wikipedia, de online encyclopedie. Het komt uit het Hawaïaans en betekent 'snel, vlug'.

Over de DPM

De B.V. Drentse Participatie Maatschappij is een 100% dochter van de N.V. NOM en richt zich specifiek op bedrijven in Drenthe.

De N.V. NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, verstrekt risicodragende financiering en participeert in Noord-Nederlandse bedrijven, biedt begeleiding bij investeringen, subsidieaanvragen en locatiekeuze, bevordert investeringen in Noord-Nederland en initieert projecten die de concurrentiekracht van het regionale bedrijfsleven vergroten.

NOM Finance is onderdeel van NOM en is een betrokken investeerder die investeert in kansrijke ondernemingen. Daarbij gaat de betrokkenheid verder dan alleen het verstrekken van risicodragend vermogen. NOM Finance zet de kennis en ervaring van participaties, financiers en adviseurs actief in voor de ondernemingen in haar portefeuille. Er wordt gezocht naar investeringsmogelijkheden in startende en groeiende ondernemingen en in ondernemingen waar opvolging of overname aan de orde is. NOM heeft circa ¤ 100 miljoen geïnvesteerd in ruim 130 ondernemingen die gevestigd zijn of zich gaan vestigen in Groningen, Fryslân of Drenthe.

Over Peak Capital

Peak Capital is een onafhankelijke Nederlandse investeringsmaatschappij gericht op seed- en early stage bedrijven uit de Telecom, Media en Technologie sector (TMT). Peak Capital is in 2007 opgericht en heeft momenteel twee fondsen met een gezamenlijke grootte van ¤ 6 miljoen. Peak Capital heeft de overtuiging dat bedrijven op basis van unieke technologie in combinatie met slimme verdienmodellen gedreven door een daadkrachtig management in staat moeten zijn om binnen 4 tot 6 jaar marktleider in hun branche te worden. De partners in Peak Capital hebben ieder een zeer groot netwerk in de internetindustrie.


---

Noot voor redactie: het onderstaande is