Bedreigde berberapen duiken als illegaal souvenir ook in België op

23/07/2010 10:58

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Als u naar Marokko of Algerije op vakantie gaat, is de kans groot dat u op lokale markten berberapen aantreft. Meer en meer toeristen nemen deze kleine aapjes mee naar België als souvenir. Dat is niet alleen verboden bij wet, maar levert praktische problemen op en bedreigt bovendien het voortbestaan van de soort, zo stelt de dienst Dierenwelzijn en CITES van de FOD Volksgezondheid. Wie een berberaap meebrengt of verhandelt, riskeert een fikse boete en gevangenisstraf.

Ieder voorjaar worden in Marokko en Algerije honderden baby berberaapjes gevangen om op lokale markten aan toeristen te verkopen. Handel in berberapen is nochtans internationaal verboden volgens de CITES-wetgeving, want de soort is met uitsterven bedreigd. Maar omdat ze relatief klein en dus schattig zijn, blijven de berberapen erg in trek bij toeristen. Onderzoek toont aan dat de dieren vooral via de veerboten tussen Europa en Noord-Afrika het land uit worden gesmokkeld.

Wie een berberaap smokkelt, kan op 2 niveaus worden bestraft. Als invoerder riskeert men in het kader van CITES een geldboete van 25 tot 50.000 euro en een gevangenisstraf gaande van zes maanden tot 5 jaar. In België is het bovendien verboden om apen als huisdier te houden. Dit verbod maakt deel uit van de dierenwelzijnswetgeving. Ook hiervoor riskeert men een boete van 26 tot 250 euro en een gevangenisstraf van 1 maand tot 3 jaar. Uiteraard wordt het dier ook onmiddellijk in beslag genomen.

De laatste jaren kwamen in België tientallen berberapen in speciale opvangcentra terecht. Ze werden ontdekt in dierenwinkels, op het internet (te koop aangeboden) of bij particulieren thuis. Vaak doen mensen vrijwillig afstand van hun berberaap omdat ze er niet meer kunnen voor zorgen. Een berberaap is dan ook verre van het ideale huisdier, net zo min als alle andere apensoorten. De kleine mini-aap groeit uit tot een volwassen agressief dier dat het huis afbreekt en zijn baasje aanvalt. Apen kunnen bovendien drager zijn van ziektes die ook voor de mens gevaarlijk kunnen zijn.

Berberapen zijn een erg bedreigde soort. Deze dieren komen enkel nog voor op een aantal plaatsen in Marokko en Algerije, en als enige makaak op Gibraltar. Volgens IUCN Red List is de populatie de laatste 30 jaar met 50% tot 80% afgenomen. Net omdat mensen nog steeds berberapen kopen, blijft de illegale handel bestaan. Als de vraag verdwijnt, zal ook het aanbod verdwijnen.

In de folder "een zeldzaam dier is geen souvenir" van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.health.belgium.be - Dieren en planten) kunt u meer informatie vinden over welke souvenirs u mag meebrengen van uw vakantie.

Contactpersoon: Miet Van Looy, dienst Dierenwelzijn en CITES, 0478/20 54 92

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel