Ministerie van Buitenlandse Zaken

Bashir aanhouden en overdragen aan Internationaal Strafhof

Tsjaad moet Bashir aanhouden en overdragen aan Internationaal Strafhof

Nieuwsbericht | 22 juli 2010 | Internationale rechtsorde

Mede op initiatief van Nederland roept de Europese Unie de regering van Tsjaad op president Omar Al-Bashir van Sudan aan te houden en over te dragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Bashir wordt verdacht van genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven.

De Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, Catherine Ashton, drong er vandaag bij Tsjaad op aan zich te houden aan zijn internationaalrechtelijke verplichtingen. Zij benadrukte dat deze meest ernstige misdrijven, die de gehele internationale gemeenschap met zorg vervullen, hoe dan ook bestraft moeten worden.

Bashir arriveerde gisteren in buurland Tsjaad voor een driedaagse conferentie. Zijn bezoek vindt plaats een week nadat het Internationaal Strafhof een tweede aanhoudingsbevel tegen hem uitvaardigde, wegens genocide. Eerder vaardigde het een aanhoudingsbevel uit wegens misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven.

Tsjaad moet als statenpartij bij het Internationaal Strafhof en op grond van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad Bashir onmiddellijk aanhouden en overleveren aan het Strafhof. Nederland steunt de oproep van het Strafhof aan Tsjaad om Bashir aan te houden. Als Tsjaad geen actie onderneemt, zal Nederland zich met andere landen beraden op een vervolgreactie.