Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 22-07-2010

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending vrijdag 23 juli
Nederland 1 - 18.20 uur

ZOMERSERIE 'VAN NUL TOT NU': KLOKKENLUIDER AD BOS

De overheid doet onvoldoende met de aanbevelingen van de parlementaire enquetecommissie bouwnijverheid. Dat stelt klokkenluider Ad Bos in de actualiteitenrubriek EENVANDAAG. Bos openbaarde in 2001 de bouwfraude. Hij beschikte over een schaduwboekhouding, waaruit bleek dat grote bouwbedrijven van tevoren prijsafspraken met elkaar maakten. De parlementaire enquetecommissie onder leiding van Marijke Vos onderschreef de bevindingen van Bos. Ad Bos: "De enquetecommissie is ook veel te vroeg opgeheven. Zij hadden nog jaren door moeten gaan en alles beter moeten begeleiden". Volgens Bos is het evident dat de bouwfraude gewoon doorgaat. "Ze zullen het wat slimmer doen dan voorheen. Het systeem zit zo in elkaar, dat kun je niet zomaar veranderen. Er gaat zoveel geld in om, en er zijn zoveel afspraken. Het is haast niet te doen om dat zomaar af te breken. Het zit in de genen".

Ad Bos is, samen met zijn vrouw Joke, morgen (vrijdag 23 juli) de tweede gast in de EenVandaag zomerserie 'Van Nul Tot Nu', waarin mensen praten over hoe in het afgelopen decennium hun leven op grote wijze is veranderd. Verslaggever Sander 't Sas praat met de klokkenluider, die jarenlang tevergeefs bij Justitie leurt met de schaduwboekhouding en uiteindelijk zelf -als enige- in het beklaagdenbankje eindigt.

Nadat Bos zijn verhaal in Zembla heeft gedaan, volgt de Parlementaire Enquetecommissie die met snoeiharde conclusies komt. Dankzij de openbaarmaking van de schaduwboekhouding door Bos is een miljardenfraude blootgelegd. Er worden 650 miljoen euro aan boetes geïnd. Justitie besluit Bos in 2004 zelf te gaan vervolgen, omdat hij 'goede contacten' met een ambtenaar zou hebben. Hij komt vervolgens in dusdanig financiele problemen dat hij noodgedwongen zijn huis voor een camper verruilt. In 2008 bepaalt het Gerechtshof dat Bos niet vervolgd kan worden, omdat hij niet tegelijkertijd verdachte en getuige kan zijn. In 2009 krijgt hij een schadevergoeding van de overheid. Maar op 7 juli van dit jaar bepaalt de Hoge Raad dat Bos zich toch weer voor de strafrechter moet verantwoorden. Bos is -nota bene als klokkenluider- de enige in de hele bouwfraude-affaire die zich nu nog voor Justitie moet verantwoorden. De meeste hoofdverdachten in het bouwfraudedossier, het OM spande zestien strafzaken aan, kwamen er met taakstraffen vanaf, hoewel er tegen twaalf bestuurders celstraffen waren geëist tot één jaar. Het openbaar ministerie zag in die dossiers uiteindelijk af van hoger beroep, maar deed dat wel bij Bos.

Cees Korvinus, voormalig advocaat van Bos en tegenwoordig voorzitter van de VARA, in EENVANDAAG: "De blinddoek van Vrouwe Justitia zit wel erg dicht om het hoofd geknoopt. Waarom laten ze de fantastische uitspraak van het Hof niet in stand? Die was voor iedereen duidelijk. Het is ook niet meer uit te leggen. Iedereen is er mee klaar. Er zijn bij iedereen schikkingen getroffen. Alleen de klokkenluider wordt nog achterna gezeten".

Kijk voor meer informatie op www.eenvandaag.nl