Gemeente Gorinchem


Nader onderzoek naar grondwaterverontreiniging Zusterstraat 11-13

GORINCHEM, 23 juli 2010 - Uit recent milieuonderzoek is een verontreiniging naar voren gekomen in het grondwater onder het pand Zusterstraat 11-13. De verontreiniging is voor de gemeente aanleiding om opdracht te geven voor een vervolgonderzoek en om de gebruikers en bewoners van het betreffende pand en omgeving te informeren.

Het onderzoek in de Zusterstraat is uitgevoerd in het kader van het project `Landsdekkend beeld'. Binnen dat project wordt een inventarisatie gemaakt van alle mogelijk verontreinigde locaties in Nederland. Zo ook in Gorinchem. Er wordt met name gekeken naar locaties waar ooit een bedrijf gevestigd was. In Gorinchem worden 75 locaties onderzocht. Een daarvan is het pand Zusterstraat 11-13, waar in het verleden een metaalverwerkingsbedrijf gevestigd was. De eerste onderzoeksresultaten geven aan dat het grondwater verontreinigd is. De gemeente heeft opdracht gegeven tot het uitvoeren van een vervolgonderzoek, een zogenaamd luchtmetingenonderzoek. Dit onderzoek wordt deze en de komende week uitgevoerd door de Milieudienst Zuid-Holland Zuid.

Wat is er precies aan de hand?
In het grondwater onder het pand is een verhoogde concentratie cis-1,2-dichlooretheen en vinylchloride aangetroffen. In sommige omstandigheden kunnen deze stoffen tot een gezondheidsrisico leiden, met name als de stof in hoge concentraties verdampt. Dit is de reden dat de gemeente Gorinchem aan de Milieudienst Zuid-Holland Zuid en de GGD heeft gevraagd om nader advies en ook opdracht heeft gegeven voor een vervolgonderzoek. De GGD heeft aangegeven dat in vergelijkbare verontreinigingssituaties bij metingen van de binnenlucht in verblijfsruimtes, nooit een overschrijding van de landelijk geldende norm is geconstateerd.
Maar ze adviseert wel een vervolgonderzoek met luchtmetingen om alle risico's uit te sluiten.

Maatregelen
De gemeente heeft alle eigenaren en gebruikers van de panden inmiddels benaderd. Het gaat om de panden Zusterstraat 11-13 en enkele omliggende panden. Een van de gebruikers is een kinderdagverblijf. De eerste onderzoeksresultaten geven geen directe aanleiding om het kinderdagverblijf uit voorzorg te sluiten. Hetzelfde geldt voor de omliggende panden.

Zo gauw de resultaten van het luchtmetingenonderzoek bekend zijn, zal de gemeente alle belanghebbenden nader informeren.