Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer kent een adequaat ondersteuningsaanbod zzp'ers

logo Zoetermeer
Met het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) kunnen gemeenten zzp'ers (Zelfstandigen Zonder Personeel), maar ook andere zelfstandigen die in de problemen zijn financiële steun geven. Uit onderzoek Ondersteuning van zzp'ers door gemeenten' van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), blijkt dat het gebruik van het Bbz tussen 2007 en 2009 met een derde is toegenomen.

Vooral zelfstandigen uit de bouw, de financiële sector, de transportsector en de ICT-sector kloppen aan voor hulp. In Zoetermeer is het gebruik zelfs méér dan verdubbeld. De stijging van het aantal aanvragen is vooral het gevolg van de economische crisis, maar ook de grotere bekendheid van de regeling speelt een rol. Zoetermeer telt ca. 3100 zzp'ers, dat is ongeveer 5% van de potentiële beroepsbevolking.

Zoetermeer ondersteunt zzp'ers niet alleen met de Bbz, ook tal van anderen activiteiten worden ontplooid om zzp'ers zo goed mogelijk door de crisis te helpen en financiële problemen te voorkomen. Op 24 september 2010 van 15.00 uur tot 18.00 uur (locatie Rabobank Vlietstreek-Zoetermeer) organiseren de gemeente Zoetermeer, de vestiging Zoetermeer van de Kamer van Koophandel Den Haag en de Rabobank Vlietstreek-Zoetermeer de conferentie ZZP Businezz Zoetermeer. Tijdens deze conferentie ontvangen zzp'ers concrete tips & tricks om hun onderneming door deze woelige tijd te leiden.

Verder zet de gemeente sterk in om de bekendheid van de regeling Bbz nog breder onder de aandacht te brengen en wordt, eveneens samen met de vestiging Zoetermeer van de Kamer van Koophandel Den Haag, een leergang aangeboden specifiek gericht op zzp'ers. In vier avonden wordt de basis van ondernemen gedoceerd.