Gemeente Wageningen


Inwoners bezuinigen met mate

Het college van B&W heeft kennis genomen van de uitkomsten van de Begrotingswijzer en de Wageningse publieksdag over bezuinigingen. De komende tijd beoordeelt het college de verschillende bezuinigingsvoorstellen. Daarnaast worden in augustus gesprekken gepland om met een aantal organisaties om dieper in te gaan op de bezuinigingsmogelijkheden. Op basis van alle informatie neemt het college in september een besluit over de ingediende voorstellen.

Aanleiding

Onder het motto 'we doen het samen met de stad' heeft de gemeente Wageningen de BegrotingsWijzer op laten stellen om zoveel mogelijk bezuinigingsideeën op tafel te krijgen en de mening van de burgers te peilen. Daarnaast konden inwoners tijdens de publieksdag op 26 juni jl. in een gemeentetent met rode en/of groene stickers aangeven op welke onderwerpen men mogelijkheden zag om te bezuinigen. Van deze mogelijkheid werd actief gebruik gemaakt. De uitkomsten van de BegrotingsWijzer en de verwerking van de rode en groene stickers zijn verzameld en op www.wageningen.nl gepubliceerd.

De gemeente Wageningen staat voor de opgave om de komende jaren 5,5 miljoen euro bezuinigen. Als eerste worden de mogelijkheden onderzocht om binnen de gemeentelijke organisatie bijna 2,5 miljoen te bezuinigen. Efficiënter werken en een versobering van het dienstenpakket moet deze bezuiniging opleveren. Maar er zijn ook ingrepen nodig die de burgers direct raken. Intern gaat men binnen de gemeente alle bezuinigingsideeën die zijn binnengekomen via de BegrotingsWijzer, de Publieksdag en de binnengekomen brieven en gesprekken met het middenveld nu analyseren. Alle voorstellen komen samen in een advies aan het college. Het college neemt op basis van dit advies een besluit welke voorstellen verder worden uitgewerkt en tenslotte verwerkt worden in de komende meerjarenbegroting 2011-2014. Uiteindelijk stelt de gemeenteraad de Programmabegroting definitief vast in november.

De uitkomsten van de Begrotingswijzer IPP en uitkomsten van de stickeractie in de `gemeentetent' op de Publieksdag van 26 juni jl. kunt u vinden onder de banner 'Bezuiningen' recht onderaan de homepage.