Nieuw-Vlaamse Alliantie


» N-VA verwelkomt uitspraak over Kosovo

N-VA verwelkomt uitspraak over Kosovo

Op 17 februari 2008 nam het Kosovaarse parlement een onafhankelijkheidsverklaring aan waarbij het zich losmaakte van Servië. Het Internationaal Gerechtshof (IGH) in Den Haag deed vandaag uitspraak over de geldigheid van die verklaring. Hierbij oordeelde het dat de onafhankelijkheidsverklaring in overeenstemming is met het internationaal recht. Europarlementslid Frieda Brepoels (N-VA) verwelkomt de uitspraak en stelt met genoegen vast dat het in het VN-Handvest opgenomen democratische zelfbeschikkingsrecht voor volkeren geen loze woorden zijn en gesteund wordt door de hoogste internationale rechters.

Frieda Brepoels: "Een onafhankelijk statuut voor Kosovo is de enige mogelijkheid om tot een stabiele situatie te komen voor de Balkan. De Kosovaarse onafhankelijkheid is het logische sluitstuk van de autonomiebeweging die met het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië op gang kwam. De uitspraak van vandaag is daarom ook vanuit praktisch oogpunt erg belangrijk en geeft Kosovo uitzicht op een langdurige stabiliteit om de economische ontwikkeling een kans te geven."

Ook voor de Europese Unie is deze uitspraak van groot belang. 69 landen hebben ondertussen Kosovo's onafhankelijkheid erkend, waaronder ook de meerderheid van de EU lidstaten. Vijf EU lidstaten (Spanje, Roemenië, Griekenland, Cyprus en Slovakije) verzetten zich echter nog altijd tegen Kosovo's onafhankelijkheid. "Kosovo's situatie is uniek en de beste garantie op een goede toekomst is de volledige onafhankelijkheid. Jammer genoeg vrezen een aantal naties dat de onafhankelijkheid een precedent zal vormen voor andere regio's die streven naar meer autonomie en/of onafhankelijkheid. Dit mag echter geen reden zijn om niet te streven naar de beste oplossing, ook in het vooruitzicht van een lidmaatschap van de EU. In het licht van de uitspraak van vandaag van het Internationaal Gerechtshof is het daarom hoog tijd dat de vijf resterende landen het zelfbeschikkingsrecht van Kosovo respecteren en de onafhankelijkheid snel erkennen. Het Belgisch voorzitterschap moet daartoe zeker het gesprek met de vijf landen aanknopen", besluit Frieda Brepoels. Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo: