Wageningen Universiteit en Researchcentrum

15 jul 2010

Onderdeel: Alterra

Klimaat in de stad In Nederland woont 82 procent van de bevolking in de stad. De uitstoot van broeikasgassen is er hoog en extreme regenbuien of hittegolven kunnen juist in de steden grote fysieke, sociale of economische gevolgen hebben. Genoeg reden om bij de aanpak van klimaatverandering te beginnen in de stad, vindt Vincent Kuypers, kennismakelaar bij Alterra Wageningen UR.

De urgentie om in steden iets tegen klimaatverandering te doen is hoog. Veel gemeenten in Nederland zijn dan ook bezig om klimaatprogrammaâs te ontwikkelen. Om die gemeenten te helpen aan de benodigde praktisch toepasbare kennis, is binnen het onderzoekprogramma Klimaat voor Ruimte het dialoogproject Klimaat in de Stad opgezet. Een aparte dialoog hierover is nodig omdat de problematiek in de stad een bijzondere is. De stad is namelijk een zeer specifieke omgeving waarin allerlei lokale fysieke, hydrologische, ecologische, stedenbouwkundige, demografische, economische, politieke en sociale ontwikkelingen samenvallen. De klimaatverandering komt daar nog eens bovenop. Dat is in de stad vaak geen centraal probleem, maar een bijkomend probleem.

Vincent Kuypers; âHet is al langer duidelijk dat de werelden van de klimaatwetenschap en het klimaatbeleid niet echt aansluiten bij de praktijk van de stedelijke leefomgeving. Binnen de wetenschap is de stad als klimaatsysteem nauwelijks onderzocht. Zo is pas zeer recent begonnen met metingen in de stad naar het Urban Heat Island Effect, hoewel dit effect al in 1818 door een Londense amateurmeteoroloog is beschreven.â

Onlangs is door het dialoogproject Klimaat in de Stad een brochure uitgebracht met zes praktijkvoorbeelden waarin wordt gepoogd om de kennis die er is van het klimaat en de klimaatverandering om te zetten in de kunde die vereist is om in steden tot integrale oplossingen te komen. Vincent Kuypers: âDeze voorbeelden laten zien dat oplossingen voor een klimaatbestendige stad altijd lokaal en specifiek zijn, en dat de maatregelen altijd ingebed moeten zijn in de stedelijke cultuur en de bijbehorende gemeentelijke beleidscultuur.â

Klik hier voor de brochure. Aan het eind van het jaar verwacht Kuypers een uitgebreid en diepgaand boek te publiceren over de toepassing van klimaatkennis in de stad.

Contact
Vincent Kuypers