Gemeente Dongen

Groen licht voor realisatie De Donge om Dongen

Publicatiedatum: 23-7-2010

Bijna twaalf jaar hebben de gesprekken geduurd, maar donderdag 22 juli was het dan zover: de gemeente Dongen en het Waterschap Brabantse Delta tekenden de samenwerkingsovereenkomst Realisatie ecologische verbindingszone De Donge Om Dongen. Dieren en planten krijgen hiermee alle ruimte.

In het veld, vlakbij nieuwbouwwijk De Beljaart, bekrachtigden wethouder Joop Velthoven en Louis van der Kallen, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap, de samenwerking. Het waterschap heeft een inrichtingsplan opgesteld waarin maatregelen staan om een ecologische verbindingszone van ongeveer 4 kilometer aan te leggen. Deze komt te liggen tussen de Bosweg en de rivier de Donge. De gemeente realiseert langs de evz een recreatieve fietsroute.

Bypass
Wethouder Joop Velthoven moest even terugdenken: We kregen destijds van het waterschap de opdracht mee om met zoveel mogelijk draagvlak een evz te ontwikkelen. Met de Brabantse Milieufederatie, de ZLTO en betrokkenen Dongenaren hebben we daar heel wat avonden over gepraat. We wilden in eerste instantie graag een evz door Dongen, want de Donge stroomt door Dongen. Die plannen bleken niet realistisch: er was te weinig ruimte. Daarom hebben we gekozen voor een bypass via de Hoge Akker richting De Beljaart.

Aanwinst
Velthoven: Bijzonder is dat we ter hoogte van De Beljaart een groene zone maken met volop natuurlijke speelmogelijkheden. Die zone sluit weer aan op de groene long van de nieuwe wijk. Spelen, recreëren en natuurontwikkeling komen hier samen. Tijdens de recent gehouden Beljaart Woondag reageerden inwoners heel enthousiast op de plannen. Het is echt een aanwinst.

Belangrijke schakel
Louis van der Kallen van het waterschap gaf aan dat de schop dit najaar de grond in kan. Afgelopen woensdag heeft de Algemene Vergadering haar akkoord gegeven. Veertien procent van de gronden is nog niet verworven, maar we hebben gezegd dat we die 86% daar niet op laten wachten. Deze evz is een belangrijke schakel in het stelsel tussen de Biesbosch en het zuiden van de provincie Noord-Brabant. Het zal een paar jaar duren voordat de natuur hier tot wasdom komt, maar dan heb je ook wat. Je voegt echt iets toe aan het woonklimaat.