Gemeente Laarbeek



+ Kermis in Laarbeek

Rijkswaterstaat waarschuwt voor botulisme in Zuid-Willemsvaart

Rijkswaterstaat heeft in de Zuid-Willemsvaart tussen Sluis 6 (gemeente Laarbeek) en Helmond dode eenden aangetroffen. Rijkswaterstaat verwacht dat botulisme de oorzaak is en waarschuwt iedereen daarom extra zorgvuldig te zijn en onnodig contact met het water uit het kanaal te vermijden. Ook honden kunnen beter niet zwemmen in water met botulisme.

Een hoge temperatuur van het water, in combinatie met een geringe doorstroming, is een mogelijke oorzaak van botulisme. Rijkswaterstaat houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Ontstaan van botulisme
Botulisme komt vaak voor in de zomer en het voorjaar en heeft de sterfte van dieren, zoals eenden en vissen tot gevolg. Ook honden en andere dieren kunnen er ziek van worden. Botulisme kan ook in zeldzame gevallen schadelijk zijn voor de mens, afhankelijk van het type. Momenteel wordt onderzocht om welke variant van botulisme het gaat.

Als ondiep water snel opwarmt kan de bacterie die botulisme veroorzaakt zich snel vermenigvuldigen. Deze bacterie komt voor in de grond, de waterbodem, vogels, vissen en andere dieren. Alleen in een warme en zuurstofloze omgeving met dierlijk eiwitrijk voedsel, bijvoorbeeld kadavers van dode dieren, maakt de bacterie gif aan. Zodra levende dieren van deze dierlijke resten eten, krijgen zij dit gif binnen. Verlammings- en verstikkingverschijnselen zijn vaak het gevolg.

Botulisme is een natuurlijk proces dat niet te voorkomen is. Het enige dat gedaan kan worden om verder verspreiding van botulisme te voorkomen is het preventief ruimen van kadavers.

Gemeente Laarbeek | Koppelstraat 37 | Beek en Donk | T 0492 469 700 | E gemeente@laarbeek.nl