Belgische Federale Overheid

Gerechtshof over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo

Steven Vanackere verwelkomt het advies van het Internationaal Gerechtshof over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo

Datum: 22 juli 2010

Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere verwelkomt het raadgevend advies welke het Internationaal Gerechtshof vandaag gepubliceerd heeft met betrekking tot de vraag naar de verenigbaarheid met het internationale recht van de Kosovaarse onafhankelijkheidsverklaring.

Minister Vanackere neemt er nota van dat het Internationaal Gerechtshof de onafhankelijkheid van Kosovo hoegenaamd niet in vraag stelt. Hij herinnert aan zijn verklaring tijdens de ministeriële bijeenkomst Europese Unie - Westelijke Balkan van 2 juni jl. te Sarajevo, waarin hij benadrukte dat de toekomst van Kosovo, net als deze van Servië, zich binnen de EU situeert en dat regionale samenwerking en betrekkingen van goed nabuurschap tot de hoekstenen behoren waarop de EU gebouwd is.

België sluit zich aan bij de oproep van de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, Catherine Ashton, aan het adres van Servië en Kosovo, om hun geschillen via dialoog bij te leggen. De EU en België zijn bereid om dit proces, dat op zich reeds een factor van stabiliteit voor de ganse regio zou betekenen, te faciliteren. Het komt erop aan een constructieve dialoog op gang te brengen over praktische problemen van gemeenschappelijk belang, met als doel de dagelijkse levensomstandigheden van alle inwoners van Kosovo, ongeacht hun etnische afkomst, te verbeteren en de Europese integratieperspectieven van beide landen te bevorderen.

« Het advies van het Internationaal Gerechtshof moet toelaten een nieuw hoofdstuk te openen in de betrekkingen tussen Servië en Kosovo», besluit Minister Vanackere.