Gemeente Lingewaal


Mogelijk asbest in Dreeweg Spijk

Waterschap Rivierenland vervangt momenteel een aantal duikers in de gemeente Spijk. Tijdens de graafwerkzaamheden in de berm van de Dreeweg nabij de Spijkse Kweldijk, zijn stukken oude golfplaten aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat er in deze golfplaten asbest is verwerkt. In overleg met de gemeente wordt de wettelijke procedure gevolgd die geldt bij waarneming van asbest.

Onderzoek

Dat betekent dat het waterschap eerst onderzoekt of het inderdaad asbest betreft. Dat gebeurt door grondmonsters te nemen en te analyseren. Op basis van de onderzoeksresultaten bepalen gemeente en provincie Gelderland welke vervolgstappen er genomen worden. De verwachting is dat medio augustus de eerste onderzoeksresultaten bekend zijn. Volgens de wettelijke procedures zal medio oktober worden besloten of gesaneerd dient te worden of niet.

Â

Onbereikbaar

De locatie waar de oude golfplaten zijn gevonden is inmiddels afgeschermd met hekwerken en dus niet bereikbaar. Als er inderdaad asbest in de golfplaten is verwerkt, dan is er vooralsnog geen gevaar voor de volksgezondheid. Asbest wordt immers pas gevaarlijk wanneer het in deeltjes door de lucht kan vervliegen.

Â