Ingezonden persbericht


Nr.149
Hilversum, vrijdag 23 juli 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 30

Ingang Oost, maandag 26 juli, 19.25 uur, Nederland 1 Meneer Wensma heeft een bedrijfsongeval met een kruiwagen gehad. Tijdens het ophangen van de was is mevrouw Snoek gestruikeld en lelijk op haar pols terechtgekomen. De Ambulancedienst brengt meneer Korevaar naar de Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg in Den Haag. Hij is vorige week aan de bloedvaten in zijn been geopereerd en heeft nu toch weer pijn. De 6-jarige Robin Sprenkels is door de naschoolse opvang binnengebracht met een hoofdwond.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 27 juli, 19.25 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht doet presentatrice Mirjam Bouwman verslag vanuit een van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Djara is acht jaar oud. Ze heeft al jarenlang problemen met haar blaas. Vandaag komt ze met haar ouders naar de incontinentiepoli van het Wilhelmina kinderziekenhuis voor een belangrijke test. Mirjam loopt met Djara mee. Henk Claasen lijdt aan ALS. Mensen met deze ziekte overlijden door toenemende spierzwakte. Drie jaar geleden werd Henk geconfronteerd met de eerste symptomen en een jaar later werd bij hem de zware diagnose gesteld. Omdat Henk steeds meer moeite heeft met kauwen en slikken wordt nu een PEG-sonde bij hem geplaatst. Dit is een slangetje dat via de buikwand rechtstreeks naar de maag gaat, en waardoor Henk gevoed kan worden. En Mirjam ziet hoe op de operatiekamer met behulp van een robot gecompliceerde ingrepen worden uitgevoerd. De chirurg staat hierbij niet meer aan de operatietafel maar bedient de robot op afstand.

Bestemming Onbekend, dinsdag 27 juli, 20.30 uur, Nederland 3 Jeroen (20) en Jean-Paul (20) staan op het punt om lekker te gaan feesten in Londen. De jongens kennen elkaar al sinds de middelbare school en genieten volop van het Utrechtse en Rotterdamse studentenleven. Stadsjongens in hart en nieren en gek op vrouwelijk schoon. Als Klaas ze aanbiedt hun tickets te verscheuren in ruil voor een Onbekende Bestemming, volgt er een nuchtere afweging. Kop of munt moet de uitslag bepalen. Kop: de jongens gaan New York. Liberty lacht hen tegemoet, maar al snel maakt het neonlicht van Time Square plaats voor de grimmige sfeer van downtown New York. De jongens zijn in de Bronx, hier bepalen bendes als 'the Crips' en 'the Bloods' wat er gebeurt. Of deze stadse boys het in downtown New York gaan redden, zie je in Bestemming Onbekend! In deze zesdelige serie daagt presentator Klaas van Kruistum jongeren die op het punt staan op (feest)vakantie te gaan uit om hun ticket te verscheuren en met hem een week op stap te gaan om een opdracht uit te voeren. Het wordt een reis naar een bestemming die ze nooit zelf zouden uitkiezen, om activiteiten te doen waaraan ze nooit zelf gedacht zouden hebben. Het wordt misschien zwaar, het wordt misschien behoorlijk heftig, maar Klaas belooft hen een week die zij nooit zullen vergeten.

Nederland Helpt, donderdag 29 juli, 18.25 uur, Nederland 2

Johan, Niek en Elbert Smelt reisden samen met hun vriend en medemuzikant Bert Bos langs verschillende projecten van Tear in Peru. De jongens Smelt groeiden op in Peru en de vele ontmoetingen met oude bekenden maakten de reis heel bijzonder. En natuurlijk inspireerden deze reis tot het maken van muziek! De leden van de Trinity band bezochten in Peru twee partnerorganisaties van Tear. Beiden werken aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de Peruanen. Het ene project bevindt zich vlakbij Lima in de sloppenwijk Pamplona Alta. In het noorden van Peru in de regio Cajamarca werkt de tweede organisatie. Samen met de lokale kerken helpt men de bevolking in dit gebied om uit de armoede te komen en hun leefgebied te ontwikkelen. Helpt u ook mee zodat deze projecten door kunnen gaan. Ze maken een verschil in het leven van mensen.

Maak uw gift over op giro 300300 van EO Metterdaad te Hilversum ovv Peru

Jong, donderdag 29 juli, 19.00 uur, Nederland 3
Doofblind
Stel, je moet kiezen tussen doof zijn of blind zijn... Lastig he?! Merianne (26) en Leonie (24) hebben helaas niets te kiezen. Ze zijn doofblind. Merianne is slechthorend geboren en heeft daar van jongs af aan mee leren leven. Ze is er op haar 24ste achtergekomen dat ze de ziekte van Usher heeft, een erfelijke aandoening waarbij een combinatie van slechthorendheid en slechtziendheid optreedt. Een schok was het, toen ze hoorde dat ze ook blind zou kunnen worden. In no time moet Merianne leren haar leven bij te stellen. Merianne: 'Mijn grootste angst is dat ik niets meer voor een ander kan betekenen. Dat mijn leven geen zin meer heeft.' Tot haar twaalfde was er met Leonie niets aan de hand. Totdat er bij haar de zeldzame ziekte van Von Recklinghausen werd ontdekt. Door goedaardige tumoren in haar hoofd ziet Leonie bijna niets meer en hoort ze slecht. Leonie: 'Ik ben een jaar lang helemaal doof en blind geweest. Het was verschrikkelijk.' Leonie en Merianne geven presentator Manuel Venderbos een kijkje in hun leven. Hij ondergaat hoe het is om doofblind te zijn en neemt Meriannes uitdaging aan om te gaan racen op de kartbaan.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 30 juli, 15.00 uur, Nederland 3, Z@pp Zand scheppen
Vandaag staat de Wiebelwagen vlak bij de zee. Leuk! Elly vertelt het verhaal van de schepping, over hoe God de aarde en de mens heeft gemaakt. Ook leuk! Dop en Kurk kunnen ook mooi scheppen, lekker op het strand! Maar dan komt de zee steeds dichterbij en is Kurk zomaar weg!

De Dorpsdokter, vrijdag 30 juli, 19.25 uur, Nederland 1 Dokter Piet gaat op bezoek bij de heer Betjes bij wie hij een ontstoken talgklier komt nabehandelen. De heer Mulder en zijn dochter komen bij Piet, omdat de heer Mulder ineens was flauwgevallen in Amsterdam. Het ziekenhuis daar adviseerde nog een ECG ter controle. Bij Rosemarie komt een meisje, dat scheef loopt en naar de orthopeed moet worden doorverwezen. Ook bekijkt ze de vinger van mevrouw Kooiker. Er blijkt meer onderzoek nodig, mede omdat haar moeder gewrichtsreuma had. Bij Roelof komt de heer Bijker met klachten over zijn schouder. En hij bezoekt mevrouw Bauknegt. Ze heeft suikerziekte en is 's nachts erg zweterig. Dat kan er op wijzen dat haar bloedsuiker te laag is. En Piet zingt mee in de cantorij van zijn kerk en vertelt wat dat voor hem betekent.

Dit seizoen lopen we mee met Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Checkpoint, zaterdag 31 juli, 09.50 uur, Nederland 3 Heb jij wel eens het gevoel door de wind te worden weggeblazen? We gaan dit in een gigantische windtunnel testen of dat echt kan gebeuren. En wat kun je eigenlijk allemaal met stikstof doen? DJ'en in een discotheek voor heel veel publiek, wie zijn daar beter in? De jongens of de meiden? Checkpoint: een avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Nederland Zingt, zaterdag 31 juli, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt vanuit de Martinikerk in Franeker met het Gereformeerd Drachtster Mannenkoor o.l.v. Bert van de Wetering en Con Amore Musica o.l.v. Gerben van der Veen. Zij zingen samen met het begeleidende trombone ensemble BoneBrass, fluitiste Krista van den Esker, Jorrit Woudt op piano en organist Ronald IJmker prachtige liederen o.l.v. Martin Zonnenberg. Uniek voor deze opname is dat er een aantal liederen uit de bundel 80 lieten Ășt TaizĂ© met Friese teksten worden gezongen.

Blauw Bloed Extra, zaterdag 31 juli, 19.35 uur, Nederland 2 In deze uitzending van Blauw Bloed Extra hebben we een unieke serie over het Deense koningshuis. Dit jaar is namelijk een bijzonder jaar voor de Deense koningin Margrethe. In april werd de vorstin 70 jaar, wat uitgebreid gevierd werd met een keur aan internationale koninklijke gasten. Maar er is meer, want in het afgelopen jaar heeft de Deense koninklijke familie zich uitgebreid laten volgen door een televisiecamera. En dat levert natuurlijk unieke beelden op. Want behalve tijdens de officiële gelegenheden lieten de Deense royals zich ook filmen tijdens hun privé-momenten.

Kroonprins Frederik stelt zich kandidaat voor het IOC en bereidt zich voor op kritische vragen van de pers over een mogelijk lidmaatschap van het Internationale Olympische Comité. Zijn vrouw, prinses Mary, maakt haar dagelijkse jogging-rondje door de koninklijke tuinen en denkt ondertussen na over de inhoud van haar volgende speech. Het Amerikaanse presidentiele echtpaar, Barack en Michelle Obama, brengt een beleefdheidsbezoek aan de Deense royals, die in deze aflevering ook Spaans koninklijk bezoek verwachten...

Nederland Zingt op Zondag, zondag 1 augustus, 9.20 uur, Nederland 1 Ds. Arie van der Veer gaat vandaag op bezoek bij Rob van Zijll, medewerker bij Žde Groeneveldse molenŽ, een watermolen in Schipluiden. De komende twee zondagen gaat ds. Van der Veer met Rob in gesprek over de molen en zijn persoonlijk leven. In deze eerste aflevering gaat hij met Rob in gesprek over zijn werk, zijn verantwoordelijkheden, en zijn fascinatie van de molen. Hij is beschermer en wachter van de polder, en neemt die taak dan ook serieus op zich. Ds. Arie van der Veer houdt verder de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 1 augustus, 14.45 uur, Nederland 3 Feest
De Bijbel zegt: 'Voor wie arm is, is het leven niets dan ellende, maar blijmoedigheid maakt het leven tot een feest.'

Er is een buurtfeest bij Karima in de straat. Haar vriendin Caire gaat, Karima wil ook heel graag. Maar ze heeft het druk. Eigenlijk heeft ze het altijd vreselijk druk: met vertalen voor haar ouders, met het zorgen voor haar zusje.... Karima komt uit Marokko. Als ze met haar moeder mee gaat naar haar zoveelste nieuwe baan, is ze het ineens helemaal zat. Het moet toch ook anders kunnen!

'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.


---- --