Ministerie van Financiën

Nederlandse banken doorstaan EU-stresstest

Nieuwsbericht | 23-07-2010 | Financieel toezicht, Kredietcrisis

Nederland verwelkomt en erkent de uitkomsten van de EU stresstest. De test, uitgevoerd door het Committee of European Banking Supervisors (CEBS), heeft als doel de veerkracht van financiële instellingen op de proef te stellen door simulatie van een negatief economisch scenario over de periode 2010-2011. De vier Nederlandse banken die hebben meegedaan lijden in dit fictieve scenario verliezen, maar blijven ruim voldoende gekapitaliseerd.
De stresstest zegt iets over de mogelijk toekomstige kwetsbaarheden bij banken in geval van zeer negatieve ontwikkelingen. Wanneer banken goed uit de test komen betekent dit dat ze tegen een stootje kunnen en verliezen kunnen opvangen. Maar dit geeft geen volledige zekerheid. Het gaat namelijk om een fictieve situatie, de werkelijkheid kan anders uitpakken. Het voornaamste is dat het toezichthouders en overheden helpt om voorbereid te zijn, mocht zo'n scenario werkelijkheid worden.

Minister De Jager: "Alle Nederlandse banken zijn goed uit de test gekomen. Dat is goed nieuws. Het geeft aan dat onze financiële sector sterk is en klappen kan opvangen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Maar dat neemt niet weg dat we voortdurend waakzaam moeten zijn en zullen blijven. We blijven continu werken aan een solide financieel systeem."

Op basis van de stresstest kan niet worden gegarandeerd dat in de toekomst geen enkele instelling additioneel kapitaal nodig zal hebben. Wel geven de uitkomsten van de stresstest, afgezien van bijzondere omstandigheden, geen reden te verwachten dat er nog overheidssteun naar de financiële sector moet.

Minister De Jager: "Het is goed dat deze testen door de Europese lidstaten en toezichthouders gezamenlijk zijn gedaan. Daarnaast vind ik het belangrijk dat gekozen is voor maximale transparantie over de methodiek, inhoud en uitkomsten van de stresstesten. Specifiek is de openheid over de landenrisico's bij banken in deze exercitie natuurlijk uitzonderlijk. "

De Nederlandsche Bank (DNB) gebruikt de uitkomsten van de stresstest in het toezicht op de instellingen en bepaalt mede aan de hand van deze uitkomsten het gewenste kapitaalniveau. Deze worden uiteindelijk voor iedere instelling afzonderlijk bepaald, waarbij de risico's die specifiek zijn voor een instelling worden meegenomen.