Rabobank Nederland

Stress test bevestigt Laag Risicoprofiel Rabobank

De door het Europese Comité van Toezichthouders op Banken (CEBS) geïnitieerde stress test voor banken geeft voor de Rabobank geen verrassende uitkomsten. De test bevestigt opnieuw het lage risicoprofiel van de bank, gecombineerd met sterke buffers voor mogelijke tegenvallers. In de door de CEBS gedefinieerde stress situatie komt de Rabobank in 2011 uit op een tier 1 ratio van 12,5%. Dat is ruim twee maal zoveel als de drempel van 6% die in het kader van deze exercitie door de CEBS als ondergrens wordt gehanteerd.

De test is uitgevoerd op basis van de scenario's, methodologie en veronderstellingen die de CEBS heeft vastgesteld. Het uitvoeren van de test was voor de Rabobank geen probleem, omdat het aansluit bij het (pillar 2 van Bazel II) raamwerk dat de bank zelf gebruikt om haar risicopositie te monitoren. Als gevolg van de veronderstelde schokken in het stress scenario zou de tier 1 ratio met 1,6 %-punt teruglopen van 14,1 % eind 2009 naar 12,5% eind 2011. In het benchmark scenario ( op basis van gematigder veronderstellingen) komt de tier 1 ratio uit op 14,8% eind 2011. Omdat de stress test uitgevoerd is onder een aantal vereenvoudigde kernveronderstellingen (bijv. een gelijkblijvende balans) wordt de informatie over het benchmark scenario alleen voor vergelijkingsdoeleinden verschaft en mag het op geen enkele manier worden uitgelegd als een voorspelling. De resultaten van de stress test zijn uitvoerig besproken en afgestemd met DNB. De aldus becijferde terugloop van de tier 1 ratio wordt grotendeels veroorzaakt door uit het stress scenario voortvloeiende hogere voorzieningen uit hoofde van de kredietportefeuille van de Rabobank. Ook komen de vermogenseisen op de kredietportefeuille hoger uit. De verliezen in de handelsomgeving (zonder management interventie) blijven beperkt. Ook de veronderstelde extra schok in de waarde van overheidsobligaties raakt de Rabobank maar zeer beperkt. De exposure van de Rabobank op in financiële problemen verkerende overheden in de zuidelijke Europese landen en Ierland bedraagt thans ¤ 1,229 miljard.

Bij de interpretatie van de uitkomsten van deze exercitie moet nadrukkelijk onderscheid gemaakt worden tussen de resultaten van de onderscheiden scenario's die ten behoeve van de EU brede exercitie zijn ontwikkeld. De resultaten van het stress scenario moeten niet worden opgevat als zijnde representatief voor de bestaande situatie of mogelijke actuele kapitaalbehoeftes. Een stress test exercitie geeft geen voorspellingen van verwachte uitkomsten, want de stress scenario's zijn ontwikkeld als "what-if" scenario's met plausibele maar extreme veronderstellingen, waarvan het derhalve niet waarschijnlijk is dat ze zich zullen voordoen. Verschillende stress testen zullen in de regel verschillende uitkomsten geven, gelet op de omstandigheden binnen iedere instelling.

Geherdefinieerd ten opzichte van de uitkomst van 13,8% in de Jaarrekening 2009, teneinde aan te sluiten bij de CEBS definities en veronderstellingen.


---