Gemeente Aalsmeer


Botulisme in Aalsmeerse wateren

In het sierwater Hornmeer is botulisme geconstateerd. Botulisme is voedselvergiftiging die wordt veroorzaakt door de botulismebacterie, vooral na een langdurige periode van warm weer. Door dieren die dood zijn en die in warm water liggen groeit de bacterie snel.

Dieren krijgen botulisme door het eten van vliegenlarven of weefseldeeltjes die afkomstig zijn van dode, besmette dieren. Het botulisme verspreidt zich doordat dieren kadaverresten binnenkrijgen met hoge concentraties gif. Botulisme verdwijnt vanzelf weer als de temperatuur van het water daalt. De gemeente adviseert dan ook om niet te gaan zwemmen in ondiep en stilstaand water en uit de buurt te blijven van dode dieren die in het water liggen.

Het is ook beter om watervogels in vijvers en ander ondiep water niet te voeren. Door de samenscholing van bijvoorbeeld eenden wordt het slib op de bodem opgewoeld. In die bodem bevindt zich juist de giftige bolusimebacterie, waardoor botulisme zich kan verspreiden. Daarnaast is het niet verstandig om honden in het water te laten zwemmen. Zij kunnen vatbaat zijn voor de bacterie. Ook vissen wordt afgeraden.

Symptomen

Bij mensen is botulisme zeer zeldzaam. Iemand die is geïnfecteerd, is vaak misselijk, vermoeid en duizelig. Hij geeft over, heeft een droge mond en klachten in de buik. Daarna kan hij dubbel of wazig gaan zien, kan slecht tegen licht, heeft moeite met spreken en heeft slappe arm- en beenspieren. Als u deze symptomen waarneemt, waarschuw dan uw huisarts.

Zwemmers opgelet

In de Westeinderplas en het Oosterbad is vooralsnog geen sprake van botulisme. De provincie Noord-Holland controleert hier regelmatig de kwaliteit van het zwemwater. Kijk voor de actuele stand van zaken op www.noord-holland.nl.

Wat kunt u doen?

Ga niet in het water zwemmen of vissen. Dit geldt ook voor huisdieren. Zieke dieren zijn te herkennen aan verlammingsverschijnselen. Mocht u een kadaver aantreffen, raak deze dan niet aan en bel de servicelijn van de gemeente 0297 - 38 75 75.