Gemeente Alkmaar

De Alkmaarse Geschiedenis herleeft

Van 23 juli tot en met 27 augustus worden op elke vrijdagmiddag na de Alkmaarse kaasmarkt Living History Monumentenroutes georganiseerd. Onder leiding van een stadsgids wordt elke week een ander deel van de stad bewandeld. Na elke wandeling eindigt de rondleiding bij een bijzonder monumentaal pand. Hier wordt vervolgens het verhaal van het pand uitgevoerd door acteurs in historische kledij. Er zijn drie rondleidingen per middag. Een leerzame, maar vooral originele wandeling geschikt voor jong en oud.

Bezoekers langer in de stad

Wethouder Rian van Dam: 'Het is heel belangrijk dat bezoekers langer in stad blijven. Een van de doelen uit het economisch beleid van de gemeente Alkmaar is er dan ook op gericht om de verblijfsduur van bezoekers te verlengen. Op vrijdagochtend bezoeken al veel toeristen de kaasmarkt. Door de bezoekers kennis te laten maken met het monumentale moois van Alkmaar, worden bezoekers verleid om langer te blijven of om terug te komen in de kaasstad. Bijvoorbeeld om te winkelen.'

Data, tijden & locaties

Elke week wordt een ander monument uitgelicht.


- 23 juli: Hofje van Splinter


- 30 juli: St. Laurentiuskerk


- 6 augustus: Wildemanshofje


- 13 augustus: Kruithuis


- 20 augustus: Huis met de Kogel door de Kerk incl. entree museum


- 27 augustus: Remonstrantse Kerk

De rondleidingen starten om 12.00 uur, 13.00 uur en 14.00 uur op het Waagplein en duren ongeveer 60 minuten. Voor de rondleiding wordt een bijdrage gevraagd van ¤2,50 pp (kinderen: ¤1,00). De rondleiding wordt in meerdere talen gegeven. Om 12.00 uur in het Nederlands en Duits, om 13.00 uur in het Nederlands en Engels en om 14.00 uur in het Nederlands en Duits. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de VVV op het Waagplein en te bestellen via www.vvvalkmaar.nl, in de webshop.