Amsterdams tram museum door schuld gemeente Amsterdam failliet


Historische trams uit 1905 mogelijk naar sloper door gemeente

AMSTERDAM, 20100723 -- Heel triest nieuws voor liefhebbers van historisch Amsterdam. Het openbaar vervoermuseum is met dank aan de gemeente Amsterdam failliet. De collectie staat te koop bij een curator uit Hoevelaken en het is onbekend wat er met de collectie gaat gebeuren. Mogelijk kan dus ook zijn dat een ijzerhandel de hoogste bieder is en de historische trams gesloopt zullen worden.

In april 2010 is het openbaar vervoer museum failliet verklaard. Hier is niets over bekend gemaakt, waardoor acties ook niet mogelijk waren. De gemeente Amsterdam was de hoofdschuldige aan het faillissement. Men aasde namelijk op de remise in de Amsterdamse Tollenstraat om het alvorens om te toveren tot een vestigingsplaats voor het bestuur van het stadsdeel en om er een zogenaamd cultuurpaleis van te maken. Helaas moest het museum hiervoor wijken. Hierna verplaatste men de collectie naar de busgarage Oost in Amsterdam. Hier mocht men ook niet lang blijven want door een beslissing op voorwendselen van de kant van de gemeente Amsterdam heeft een rechter besloten dat de busgarage in Oost ook ontruimd moest worden. De kosten voor de verhuizingen zijn extreem hoog geweest, waarna de gemeente het openbaar vervoer museum verplichte de collectie naar een loods in Amsterdam Noord te verplaatsen. Hier mochten de vrijwilligers te trams niet meer bezoeken met alle gevolgen van dien. Tevens konden er geen ritten meer gemaakt worden, iets wat de belangrijkste inkomstenbron was voor het openbaar vervoer museum.
De gemeente had vroeger ook plannen. Zo had de gemeente "Sporend bouwen". Het plan was om een groot openbaar vervoer museum te bouwen ter hoogte van het Amsterdamse Haarlemmermeerstation. Helaas heeft men zich echter niet aan het gehouden. Trams worden nu verkocht, wat tot gevolg kan hebben dat een ijzerhandel de hoogste bieder is. Dit zal betekenen dat de trams gesloopt worden. Iets wat belachelijk is voor dit historisch erfgoed.
Om dit te voorkomen heeft is er een speciale petitiewebsite opgericht. Men hoopt zo nog op het laatste moment de gemeente op andere ideeën te kunnen brengen. Ook hoopt men dat andere organisaties het lot van de historische Amsterdamse tram aantrekken. Zo hoopt men dat er toch nog een Amsterdams openbaar vervoer museum opgericht kan worden, waardoor deze trams van grote historische waarde niet in de shredder belanden!

Website: www.tramamsterdam.nl





Tramamsterdam.nl