Algemene omroepvereniging AVRO


Hilversum, 21-07-2010

LEKKER WREED!
Regina Romeijn onderzoekt de aantrekkingskracht van bloederige beelden

Wat is er zo aantrekkelijk aan geweld? Waarom kunnen mensen hun ogen niet afhouden van bloederige beelden in films, games, clips en zelfs schilderijen? In deze aflevering duikt Regina Romeijn in de donkerste krochten van de menselijke geest en probeert erachter te komen wat er zo lekker is aan bloed en geweld. Zelf heeft ze een hekel aan geweld; 'Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen kicken op geweld, zich daartoe aangetrokken voelen of er zelfs schoonheid in zien'. Aldus Regina.

Regina Romeijn gaat voor het programma 'Lekker...!' wekelijks op een persoonlijke zoektocht. Iedere aflevering staat er een andere thema centraal. Regina zoekt antwoorden op haar vragen in de wereld van muziek, kunst, cultuur en wetenschap. Met 'Lekker...!' slaat zij bruggen tussen museumkunst en straatcultuur. Regina spreekt tijdens haar zoektocht met gevestigde namen en aanstormende talenten. Van rapper Kempi tot soulzanger Waylon, van schrijvers tot cabaretiers, van schilders tot wetenschappers.

Regina spreekt in deze aflevering met kunstenaar Ronald Ophuis die vooral wrede schilderijen maakt en daar bijzonder succesvol mee is. Rapper Kempi vertelt over de rol van geweld in zijn dagelijks leven en zijn muziek. Michiel Romeijn praat over zijn fascinatie met de onderwereld en laat Regina zien hoe hij dit in zijn kunst verwerkt. Tot slot bezoekt Regina het atelier van kunstenares Tinkebell die furore maakte met een handtas die ze maakte van haar eigen kat.

De serie 'Lekker...!' heeft vijf afleveringen met ieder een eigen thema: Lekker Gek!, Lekker Wreed!, Lekker Belangrijk!, Lekker Ding! en Lekker Lachen!

'Lekker...! wreed' is zaterdag 24 juli om 20.30 uur op Nederland 3 te zien. Het programma is onderdeel van 'Een zomer vol kunst en cultuur bij de AVRO'.


---