Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

100 jaar dieselgemaal Beetskoog

Publicatiedatum : 27 april 2010

Dit jaar op 26 juli is gemaal Beetskoog in Oudendijk 100 jaar een dieselgemaal. Bijzonder is dat de toentertijd geplaatste Bronsmotor nog steeds op volle toeren draait. Om het jubileum te vieren organiseren we op de molen- en gemalendag 2010 extra festiviteiten rond het gemaal.

Dieselgemaal

Het gemaal, gebouwd in 1877, is een eeuw dieselgemaal. In 1910 werd de stoommachine met vijzel vervangen door een dieselmotor. De eenvoudige, maar daardoor niet kapot te krijgen ééncilinder Brons-motor, werkt door de goede zorgen van beheerder Berend Eikenaar nog steeds. Zonder brandstofpomp en verstuiver loopt de motor op dieselolie. Samen met de Stork centrifugaalpomp is het een zeldzaam voorbeeld van vroeg twintigste-eeuwse bemalingstechniek van Nederlands fabrikaat. Dit unieke cultuurgoed staat op de provinciale monumentenlijst. Het gemaal pompt het water van -2.43 m N.A.P. naar de Schermerboezem. De Schermerboezem heeft een streefpeil van -0,50 m N.A.P. In 1931 nam het, even verderop gelegen, elektrisch gemaal Beetskoog de bemalingstaak over.

De beheerder

Berend Eikenaar heeft vanaf 1981 in zijn vrije tijd het gemaal helemaal opgeknapt. Hij heeft er ook voor gezorgd dat het gemaal weer goed kan malen. Hij kan de bezoekers tijdens zijn onderhoudende rondleidingen dan ook alles vertellen over de werking en historie van het gemaal. Als het water hoog genoeg staat zet Berend het gemaal ook even aan en maken de ronkende geluiden een bezoek aan het gemaal een ware beleving.

Festiviteiten

Op zaterdag 8 mei tijdens de molen- en gemalendag wordt het jubilerende gemaal in de schijnwerpers gezet. In en rond het gemaal is van alles georganiseerd.

Openstelling Dieselgemaal Beetskoog

Vanzelfsprekend verzorgt Berend de rondleidingen in het dieselgemaal. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de architectuur van het gebouw met een tentoonstelling over de architecten de gebroeders de Wit. Buiten bij het gemaal wordt een demonstratie ambachtelijk vis-/palingroken gegeven door de heer G.Groot. De dag wordt muzikaal omlijst door de maritieme volksmuziekgroep 't Scheepsfolk. Zij zingen liederen op het ritme van het gemaal.

Kerkje Oudendijk

In het kerkje van Oudendijk, de enige monumentale kerk (1648) gebouwd op de Westfriese Omringdijk, richt de plaatselijke oudheidkundige vereniging Hemony een fototentoonstelling in over de omgeving van het gemaal in het verleden. Daarnaast houdt Diederik Aten, historicus bij het hoogheemraadschap, lezingen over de polder en waterbeheer door de jaren heen.

Polderschuiten

Bezoekers kunnen door middel van polderschuiten naar het gemaal of kerkje (ongeveer 5 min.). Ook wandelend is dat goed mogelijk (ongeveer 10. min.).

Eerste zaterdag van de maand open

Zoals ieder jaar is gemaal Beetskoog ook dit jaar op de eerste zaterdag van de maand van mei tot en met oktober tussen 11.00-16.00 uur geopend. De eerste openstelling dit jaar is aankomende zaterdag 1 mei. Iedereen kan dan gratis een kijkje nemen in het gemaal. Een belevenis, dankzij de enthousiaste uitleg van Berend Eikenaar, het lawaai en de zware dieselgeur.