NCRV

NCRV Dokument 'De Nalatenschap' hh

Frans Bromet op zoek naar geheim familieverleden

Donderdag 26 juli 2010
Nederland 2, 13.20 uur

De Nalatenschap van oom Hein

De excentrieke kunstschilder Henk Fortuin uit Maasluis sterft op 90-jarige leeftijd. Zijn familie moet het overvolle huis leegruimen. Oom Hein, zoals zijn neven en achterneven hem noemen, had geen vrouw en kinderen en leefde als een kluizenaar een teruggetrokken bestaan. De meeste familieleden hebben hem veertig jaar niet gezien en weten niets van hem. Door het opruimen van de spullen ontstaat een onthullend beeld van de excentrieke oom. Het huis van oom Hein staat tot aan de nok toe vol met schilderijen en tekeningen. Veel van het werk blijkt museumwaardig te zijn. Als een vriendin van Henk Fortuin een schilderij komt uitzoeken, blijkt ze hem op een heel andere manier te kennen dan de familie voor mogelijk hield.

In deze serie volgt documentairemaker Frans Bromet families die het huis de overledene opruimen.

Deze aflevering is eerder uitgezonden op 19 januari 2009.

Frans Bromet op zoek naar een geheim familie verleden. Wegens succes herhaalt, vanaf 14 juni in Dokument de serie De Nalatenschap van Frans Bromet.

Toen filmmaker Frans Bromet een aantal jaren geleden samen met zijn zus het huis van zijn moeder leegruimde, gaf dat hem âeen behoorlijk wezenloos gevoelâ. "Je hebt het idee dat je met alles wat je weggooit, een deel van je eigen verleden weggooit. Dat is een rare gewaarwording." En zo ontstond het idee voor De nalatenschap, een serie waarbij Bromet mensen volgde die afstand moeten doen van de spullen van hun ouders. De serie die vanaf 2005 in delen werd uitgezonden is op veler verzoek vanaf 14 juni in zijn geheel te bewonderen op Nederland 2.

Regie: Frans Bromet

Eindredactie NCRV: Jelle Peter de Ruiter

Producent: Bromet & Dochters