Internationale Vierdaagse Nijmegen


Persbericht 2010.023, 23 juli 2010

Marsleider Vierdaagse luidt beursgong AEX

Johan Willemstein: `Economische spin-off Vierdaagse niet onderschatten'

Met het luiden van de gong van de Amsterdamse effectenbeurs (AEX) op maandagochtend 26 juli onderstreept voorzitter Johan Willemstein van de Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen het economisch effect van de Vierdaagse wandelmarsen en van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen.

De Vierdaagsemarsleider is maandagochtend te gast bij het AEX-bestuur om de nieuwe beursweek te openen. Hij kan melding maken van een bijzonder succesvolle Vierdaagseweek in Nijmegen, waar de 94ste Vierdaagse en de 41ste Vierdaagsefeesten plaatsvonden.

De grootste

De Vierdaagse is de grootste meerdaagse wandelprestatietocht ter wereld. Jaarlijks nemen ruim 40.000 wandelaars, in leeftijd variërend van 11 tot 91 jaar, deel aan de Vierdaagse die bestaat uit vier dagtochten over een afstand van 30, 40 of 50 kilometer per dag. Tegelijkertijd met de Vierdaagse worden in Nijmegen de Vierdaagsefeesten georganiseerd. Qua bezoekers- en deelnemersaantallen en media aandacht staan Vierdaagse en Vierdaagsefeesten ieder jaar opnieuw in de top 3 van de Respons Evenementen Monitor. De Vierdaagse marsen stonden in 2009, volgens Respons, bovendien te boek als het grootste sportevenement van Nederland.

Economische spin-off

De Vierdaagsefeesten brachten dit jaar meer dan 1,4 miljoen bezoekers op de been in Nijmegen en omgeving, een absoluut topjaar. Terwijl ruim 40.000 mensen aan de marsen deelnemen, viel er in de binnenstad gratis te genieten van meer dan vijfhonderd optredens door ca. 2.000 artiesten op dertig verschillende buitenpodia. De Vierdaagse genereert jaarlijks een positief economisch effect van meer dan 30 miljoen euro. "De economische spin-off van de Vierdaagse mag niet onderschat worden", aldus Willemstein. "Hoofdsponsor New Balance van de Vierdaagse bijvoorbeeld, dankt zijn leidende positie op de markt van wandelschoenen voor een belangrijk deel aan het kopersvertrouwen dat voornamelijk via de Vierdaagse gewekt is."

De uitnodiging van het AEX-bestuur om de beursgong op Beursplein 5 maandag tot geluid te dwingen ervaart de voorzitter van Stichting DE 4DAAGSE als erkenning van het feit dat het sport- en publieksevenement Vierdaagse niet meer weg te denken valt, zowel in economisch als in sportief opzicht.