Gemeente Ermelo


Energiebesparings-regelingen voor particuliere woningeigenaren

Omdat veel mensen in subsidieland door de bomen het bos niet meer zien volgt hier een greep uit de huidige regelingen die betrekking hebben op energiebesparende woningaanpassing door particuliere woningeigenaren.

Energiesubsidiewijzer

Subsidieregeling Duurzame warmte (warmtesystemen) Ministerie van Economische Zaken, nationale regeling, einddatum: 31 december 2011
Korte omschrijving De subsidieregeling `Duurzame warmte' stelt subsidie beschikbaar voor eigenaren van een bestaande woning, die een zonneboiler, warmtepomp of micro-warmtekrachtketel installeren. Hoogte subsidie of financiering Voor ieder type warmtesysteem gelden verschillende subsidietarieven.
Micro-WKK: EUR 4.000,00 per installatie
Warmtepomp: max. EUR 500,00 per kWth.
Zonneboilers: max. EUR 200,00 per Gigajoule (voor zonneboilers met een oppervlak van meer dan 6 m2 is het subsidiebedrag onlangs verlaagd van EUR 180,00 naar EUR 125,00 per Gigajoule).
Overige voorwaarden Geschikt voor woningen gebouwd voor 1 januari 2008. In de eerste subsidieronde kunt u uw aanvraag indienen tot en met 31 augustus 2009. Daarna volgen er nog 3 rondes tot 2011. Per ronde wordt bepaald hoe hoog de subsidietarieven zijn.
Meer info www.senternovem.nl/duurzamewarmte

Tijdelijke subsidie Maatwerkadvies voor woningen SenterNovem, nationale regeling, einddatum: 31 december 2010 Korte omschrijving Woningeigenaren die tussen 1 juli 2009 en 31 december 2010 een maatwerkadvies afnemen van een gecertificeerde adviseur, komen eenmalig in aanmerking voor een subsidie van maximaal EUR 200,00.
Type subsidie of lening Het betreft een tijdelijke maatregel die loopt tot 31 december 2010 (of eerder, indien het budget is uitgeput). In totaal kunnen 50.000 woningeigenaren in aanmerking komen voor deze subsidie.
Hoogte subsidie of financiering Maximaal EUR 200,00. Alleen een advies van een gecertificeerd adviseur (volgens BRL 9500 - 02) en afgegeven tussen 1 juli 2009 en 31 december 2010 komt in aanmerking voor subsidie.
Overige voorwaarden Alleen een advies van een gecertificeerd adviseur (volgens BRL 9500 - 02) en afgegeven tussen 1 juli 2009 en 31 december 2010 komt in aanmerking voor subsidie. Andere voorwaarden zijn te vinden op onderstaande website
Meer info www.senternovem.nl/maatwerkadvies

Meer Met Minder-Stimuleringspremie
Stichting Meer met Minder, nationale regeling, einddatum: 1 mei 2011 Korte omschrijving Eigenaar-bewoners en VVE's kunnen een stimuleringspremie krijgen voor het nemen van energiebesparende maatregelen via een maatwerkadvies. Wanneer maatregelen uit het maatwerkadvies worden genomen en zorgen voor een energiebesparing van 20-30% kunt u tot maximaal EUR 750,00 subsidie krijgen. Hoogte subsidie of financiering Een woningeigenaar die zijn Energie Index verbeter met 0,75 kan EUR 750,00 aanvragen. Is de Energie Index verbeterd met 0,50 dan krijgt u EUR 300,00.
Overige voorwaarden De `Meer met minder'-aanbieder laat een maatwerkadvies uitbrengen, maakt een offerte en verzorgt de uitvoering van de gekozen maatregelen.
Meer info www.meermetminder.nl/aanvragen

Subsidieregeling Glasisolatie
Nationale regeling, periode: van 1 oktober 2009 (met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2009) tot 31 december 2010
Korte omschrijving De subsidieregeling wordt officieel op 1 oktober 2009 opengesteld (met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2009) en heeft betrekking op het aanbrengen van glasisolatie met een bepaalde isolatiewaarde.
Hoogte subsidie of financiering Een eigenaar-bewoner krijgt maximaal EUR 1.100,00 van de investering. het bedrag wordt uitgekeerd na inlevering van een waardebon die vanaf 1 oktober kan worden opgevraagd bij onderstaande website.
Overige voorwaarden Geschikt voor woningen gebouwd voor 1 januari 1995. Het moet gaan om een glasoppervlak van minimaal 5 m2. Vanaf oktober is het mogelijk om een beroep te doen op de subsidie HR++ glas dat vanaf 1 juli 2009 is geplaatst. Het ministerie van Vrom geeft het advies om de aankoopbon goed te bewaren. Omdat de regeling pas op 1 oktober in werking treedt is nog niet helder of en zo ja welke overige voorwaarden van toepassing zijn.
Meer info www.meermetminder.nl/subsidieregeling_isolatieglas

BTW verlaging
Korte omschrijving De BTW voor vloer-, dak- en gevelisolatie van woningen is m.i.v. 1 juli 2009 verlaagd van 19 naar 6%. Het gaat daarbij om het BTW tarief voor arbeid en (in beperkte mate) voor materialen. De verlaging geldt niet voor overige `gewone' verbouwingen. De BTW verlaging geldt ook niet voor het aanbrengen van isolatieglas. Om deze belangrijke vorm van isolatie te stimuleren is er ook een Subsidieregeling Glasisolatie (zie onder punt 4). De BTW verlaging maakt deel uit van het fiscaal maatregelenpakket. Meer info www.minfin.nl

Subsidieregeling Duurzame Energieproductie (zonnepanelen) Ministerie van Economische zaken, nationale regeling, einddatum: 30 oktober 2009
Korte omschrijving Vanaf 6 april is het mogelijk subsidie aan te vragen voor de installatie van zonnepanelen. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd wordt u daarmee 'groene stroomproducent'. Elke maand ontvangt u dan een vergoeding voor de stroom die u opwekt.
Hoogte subsidie of financiering De SDE-bijdrage komt voor zonnepanelen op 25,3 cent per kWh (voor kleinschalige installaties). Overige voorwaarden / opmerkingen SenterNovem meldt op haar site over deze subsidie:
De SDE 2009 sluit op 30 oktober 2009. Aanvragen voor alle categoriën kunnen nog tot die datum worden ingediend. Voor de categoriën Zon-PV klein én groot, en Biomassa elektriciteit en gas geldt dat deze categoriën inmiddels ruim overtekend zijn. Nieuwe aanvragen hiervoor zullen daarom ook worden afgewezen wegens budgetuitputting. Deze subsidie wordt volledigheidshalve toch vermeld omdat de regeling formeel nog van kracht is. Onbekend is of aan het nu aanvragen in de toekomst rechten kunnen worden ontleend.
Meer info www.senternovem.nl/sde/zonnepanelen