Gemeente Bergen op Zoom


Aan de slag!

Wethouder Maarten van Eekelen heeft maandag 19 juli het startsein gegeven voor het pilotproject "Aan de slag". Hij deed dit door een schaftkeet aan de Bemmelenberg te openen.

Onder professionele begeleiding van stichting Samen Werken gaan in opdracht van de gemeente Bergen op Zoom zes deelnemers vier maanden lang op De Heide onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.

De deelnemers zijn mensen die moeite hebben zelfstandig toe te treden tot de arbeidsmarkt. In het project doen ze werkervaring op, krijgen ze scholing en komen ze in contact met werkgevers. Hierdoor wordt hun stap naar de arbeidsmarkt kleiner.

De gemeente is financier van het project. Zij is er immers bij gebaat dat de deelnemers uitstromen naar de arbeidsmarkt. Bovendien heeft de gemeente onvoldoende geld beschikbaar voor het gewenste beheer van De Heide. Door dit project krijgt dat beheer een impuls. De Heide is onderdeel van de Brabantse Wal, voor Bergen op Zoom een belangrijk recreatiegebied dat veel bezoekers trekt.

De deelnemers hebben zelf een oude schaftkeet opgeknapt. Met deze zeer herkenbare keet rijden ze elke dag van het Opstap Diensten Centrum (ODC) aan de Parallelweg naar de Bergse Heide. Hun werkzaamheden bestaan de komende maanden uit klussen als het verwijderen van Amerikaanse Vogelkers, het verwijderen van een oud fietspad, het opruimen van zwerfafval, het plaatsen van borden en het aanleggen van een ruiterpad.

Voor iedere deelnemer wordt vervolgens nagegaan op welke wijze hij of zij kan instromen bij een bedrijf of een overheid. Afhankelijk van wat een deelnemer kan, worden extra cursussen aangeboden om als medewerker in bijvoorbeeld de groenvoorziening werkzaam te kunnen zijn.

Deze pilot is een goed voorbeeld van samenwerking tussen stichting Samen Werken en de afdeling Sociale Zaken en SROB van de gemeente Bergen op Zoom.