Gemeente Heemskerk


maandag, 26 juli 2010

Zomer op Eikenhof

Het enigszins kille voorjaar heeft plaatsgemaakt voor de zomer. In dit jaargetijde komen werkelijk alle menselijke zintuigen aan bod. Zonnestralen verwarmen de grond en de natuur tiert welig. Dat zie je, dat ruik je en dat hoor je.

Talrijke vogeleieren zijn uitgebroed en de ouders zijn erg druk met het voeren van hun jongen. Het uilenhok, tegenover de ingang van de aula, is opnieuw in bezit genomen door een holenduif. Dit wordt haar tweede nest. Haar eerste jong is al uitgevlogen.

Eikenhof is een bosbegraafplaats en dat heeft heel veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Zo is bijvoorbeeld de grond relatief droog en vertoont het gras soms kale plekken. Het gras heeft door de hoeveelheid vorst en sneeuw van afgelopen winter extra te lijden gehad. Als gevolg hiervan is het gras bemest, opnieuw ingezaaid, wordt het beregend en herstelt het daardoor langzaam. Ook ontstaat in het bos sneller algengroei op de gedenkstenen; de algen worden aangepakt door een biologisch bestrijdingsmiddel aan te brengen.
Maar het voorgaande weegt niet op tegen de natuurwaarde, rust en grote mate van privacy.
Het onderhoud van de begraafplaats is in volle gang, de hagen en overhangend groen worden gesnoeid en er wordt volop gemaaid. Het onderhoud gebeurt overigens op zeer milieuvriendelijke wijze; er worden géén chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

De jaarlijkse verplichte veiligheidscontrole op losse onderdelen van monumenten heeft inmiddels plaatsgevonden. Mocht een onderdeel van een monument gevaarlijk los staan, dan heeft de rechthebbende hiervan schriftelijk bericht gekregen met het verzoek dit te (laten) herstellen.

Om het rijdend materieel en gereedschap uit het zicht en droog op te bergen, is een bouwvergunning verstrekt voor het bouwen van een overkapping. De overkapping zal onder meer bestaan uit eiken stammen en kruispannen, waardoor het geheel een natuurlijke uitstraling krijgt. Deze milieuvriendelijke constructie wordt ter hoogte van de hoek Marquettelaan en Kerkweg gebouwd.

Wist u dat:

* Eikenhof veel gebruikt wordt om er een mooie wandeling te maken en te genieten van al het moois wat deze bosbegraafplaats ons biedt?
* Op heuvel A binnenkort de hortensia Annabelle weer gaat bloeien?
* De voorbereidingen voor de avondwake alweer zijn gestart?
* Ook op Eikenhof de kardinaalsmuts 'opgegeten' wordt door de rupsen van de spinselmot?

Alle medewerkers van Eikenhof wensen u een fijne zomer toe!
---