Provincie Groningen

voor stortplaatsen

Zorg voor stortplaatsen

De provincie draagt op verschillende manieren zorg voor afval. Zo doen we onderzoek naar mogelijke verontreiniging op locaties waar in het verleden afval is gestort, en zijn we verantwoordelijk voor de nazorg van gesloten stortplaatsen.

Onderzoek oude stortplaatsen

De provincie doet onderzoek op locaties waar, al dan niet onder toezicht van de overheid, tot 1 september 1996 afval is gestort. Het gaat om:

* voormalige stortplaatsen

* sloot- en wijkdempingen

* landophogingen

* slibdepots

* op- en overslaglocaties van afval

De provincie onderzoekt of de grond of het grondwater is verontreinigd en beoordeelt de ernst en spoedeisendheid. In het voorjaar van 2010 zijn de onderzoeken afgerond. Afhankelijk van de mate van verontreiniging gaan we deze plekken regelmatig controleren of saneren.

In het verleden werden bij stortlocaties minder bodembeschermende maatregelen genomen dan tegenwoordig. Daardoor bestaat het risico dat de verontreiniging zich kan verspreiden en de kwaliteit van de grond en het grondwater rondom de stortplaats verslechtert. En de aanwezigheid van een oude stortlocatie kan leiden tot extra kosten of vertraging bij landinrichtingsprojecten, natuurontwikkeling en stedelijke vernieuwing.

Nazorg gesloten stortplaatsen

Op grond van de Wet milieubeheer is de provincie bestuurlijk, organisatorisch en financieel verantwoordelijk voor de eeuwigdurende nazorg van gesloten stortplaatsen. Dit zijn stortplaatsen waar na 1 september 1996 nog afval is gestort en die nu zijn of worden gesloten. De provincie zorgt dat een gesloten stortplaats geen nadelige gevolgen heeft voor het milieu. Voorbeelden van maatregelen zijn onderhoud en vervanging van de afdichting en monitoring van grondwater rondom de locatie. De provincie is verantwoordelijk voor de stortplaatsen:
* Kloosterlaan in Delfzijl

* Woldjerspoor in Groningen

* Usquert

* Veendam

* De Stainkoeln in Groningen

Stortplaats De Stainkoeln in Groningen is nog in gebruik. We verwachten dat deze stortplaats in 2017 de maximale stortcapaciteit bereikt. De stortplaats Kloosterlaan is inmiddels gesloten en de nazorg is gestart. Bij de stortplaatsen Woldjerspoor, Usquert en Veendam begint de nazorgfase in de periode 2009-2017.

Baggerspeciestortplaatsen

Naast deze afvalstortplaatsen zijn er in onze provincie elf baggerspeciestortplaatsen die in de periode 2009-2030 gesloten zullen worden.

Nazorgfonds

De provincie financiert de nazorg uit het Nazorgfonds. Vergunninghouders van stortplaatsen storten een zogenaamde nazorgheffing in dit fonds. Dit tarief wordt jaarlijks vastgesteld en is opgenomen in de Verordening nazorgheffing provincie Groningen. Meer informatie over de nazorg van stortplaatsen vindt u op de webite van de Interprovinciale werkgroep nazorg.