Watersportverbond - KNWV

Michelle Broekhuizen ook Jeugd Europees Kampioen

dinsdag 27 juli 2010

Na vorige week voor het eerst sinds 14 jaar weer een gouden medaille voor Nederland veroverd te hebben tijdens het ISAF Jeugd WK, is Michelle Broekhuizen nu ook Jeugd Europees Kampioen in de Laser Radial geworden. Wat vooraf bijna een onmogelijke opgave leek, binnen 2 weken 2 titels veroveren, wordt dan uiteindelijk toch werkelijkheid. Een unieke prestatie voor de nog maar 17-jarige zeilster uit Kampen.

Onmogelijke opgave
Na de loodzware strijd om de ISAF Jeugd Wereldtitel leek het
gecombineerde Jeugd Europese- en Jeugd Wereldkampioenschap in de Laser Radial te Largs Schotland meer op een "after party" te gaan lijken dan een serieuze strijd om de medailles. Immers lijkt het onmogelijk om na een dergelijk belangrijk kampioenschap als het ISAF Jeugd WK binnen een paar dagen weer de concentratie op te pakken richting een nieuw kampioenschap. Bij de start van het Jeugd EK/ WK was het ook moeilijk het juiste ritme weer op te pakken en de euforie rondom de wereldtitel even te vergeten.
Coach Rodie van Mackelenbergh:"Michelle was in het begin nog een beetje afwezig en we konden haar dat ook moeilijk kwalijk nemen. Bijna alle meisjes afkomstig vanaf het ISAF Jeugd WK te Istanbul moesten genoegen nemen met een start in de middenmoot tijdens dit EJK/ WJK. Alleen bronzen medaille winnaar Erika Reineke (USA) ging heel voortvarend van start en gaf Michelle het goede voorbeeld. Puur op routine wist Michelle toch weer naar de top van het klassement te komen."

Michelle wereldtop
Naarmate het evenement vorderde kwam langzaam de concentratie weer terug en bewees Michelle momenteel de beste jeugdzeilster in de wereld te zijn. Gedurende de week klom ze naar een 3e plaats in het klassement voor het Jeugd WK bij de meisjes en 1e plaats in het klassement voor de Jeugd Europese titel. Het verschil naar nr.4 in het klassement, tevens nr. 2 in het klassement om het Jeugd EK, Tiril Beu uit Noorwegen, was maar 1 punt bij het ingaan van de laatste dag.
Coach Rodie van Mackelenbergh: "Het gat naar het tweede goud op een Jeugd WK werd te groot, Erica Reineke (USA) was na de eerste race vandaag zeker van het goud. Michelle kwam in die race wel heel dichtbij de zilveren medaille voor het Jeugd WK en rekende tevens af met de concurrentie voor de Jeugd Europese titel. Misschien met een iets minder grote drive dan tijdens het ISAF WJK, maar met heel veel andere zeilkwaliteiten stelde ze vandaag de bronzen medaille voor het Jeugd WK veilig en werd daarmee tevens Europees Jeugd Kampioen Laser Radial meisjes 2010!"
Teamgenoot Charlotte van Asselt behaalde binnen het 89 deelneemsters tellende veld een knappe 10e plaats overall en 8e plek in het
klassement om het Jeugd EK.
Een unieke prestatie voor Michelle en Charlotte in het bijzonder maar ook van de zeil(st)ers binnen het Watersportverbond Talentplan en het Laser Radial MGB team onder leiding van Talentcoach Rodie van
Mackelenbergh in het algemeen.

Persoonlijke felicitaties voor de behaalde titels van Michelle Broekhuizen kunnen maandag 26 juli om 15.35 op Schiphol worden overgebracht. Daar zal ze met vluchtnummer KL1474 vanuit Glasgow aankomen. Officiële huldigingen zullen dit najaar plaatsvinden, wanneer alle andere Talentplan leden ook weer terug gekomen zijn van hun eigen kampioenschappen.