Artsen zonder Grenzen

Twee nieuwe voedingscentra in Zuid-Sudan

26-07-2010

In Zuid-Sudan heeft Artsen zonder Grenzen haar programma uitgebreid met twee voedingscentra in het ziekenhuis van de stad Bentiu. In Zuid-Sudan is de ondervoeding sterk toegenomen door een combinatie van slechte oogsten en toenemende onveiligheid. In Bentiu zijn tot nu toe 98 kinderen in het programma opgenomen, van wie 28 in het ziekenhuis verpleegd worden.

Ondervoeding

Artsen zonder Grenzen is op een groot aantal plaatsen in Zuid-Sudan actief tegen de ondervoeding. In Unity State, waar Bentiu de hoofdstad van is, zijn alleen al 800 kinderen in behandeling in een aantal voedingscentra.

Oogst

De eerstvolgende oogst in het zuiden van Sudan is pas over 6 tot 8 weken. Ondertussen is de prijs van het belangrijkste voedsel in de regio, sorghum, meer dan verdubbeld ten opzichte van afgelopen jaar. Als gevolg daarvan hebben mensen hun geiten en koeien moeten verkopen om aan voedsel te komen. Daarnaast is er een groot gebrek een basisgezondheidszorg. Mensen moeten soms uren lopen naar de dichtstbijzijnde arts, waardoor kinderen vaak niet de gezondheidszorg krijgen die ze nodig hebben.

Geweld

Daarnaast is er het nodige geweld in het land tussen stammen en naar aanleiding van de verkiezingen in april. Het geweld heeft een groot aantal families op de vlucht gejaagd, waardoor ze niet konden oogsten.

Patiënten

Eén van de plekken waar Artsen zonder Grenzen de ondervoeding zag oplopen, was de stad Leer. `Toen we bekeken waar de patiënten eigenlijk vandaan kwamen, zagen we dat 15% van hen uit Bentiu kwam, meer dan 100 kilometer van Leer', zegt Moses Chol, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen in Zuid-Sudan. `Zodoende besloten we in Bentiu een project op te zetten.'

Voedseldistributies

Bentiu is een stad van zo'n 100.000 inwoners, van wie 80% werkloos is en die erg afhankelijk is van humanitaire hulp. Ironisch genoeg waren er tijdens de oorlog regelmatig voedseldistributies, maar die zijn gestopt met het sluiten van het vredesakkoord in januari 2005.

Ziekenhuis

De stad heeft een relatief groot ziekenhuis, maar dat had niet genoeg staf om te reageren op de voedselcrisis en geen gespecialiseerde therapeutische voeding. Bovendien was het medisch personeel niet getraind in het behandelen van ondervoede kinderen. `Bij ons eerste bezoek aan het ziekenhuis waren net vier ondervoede kinderen opgenomen, van wie er twee waren overleden', zegt Chol. `De medewerkers zeiden tegen ons dat het enige dat ze konden doen counseling was voor de families van de kinderen die nog leefden.'

Voedingscentra

Artsen zonder Grenzen bleek de enige hulporganisatie in de regio die nog de mogelijkheid had te reageren op de situatie in Bentiu. Ons team heeft twee voedingscentra opgezet in het ziekenhuis. De eerste biedt intensieve zorg aan kinderen die opgenomen en zorgvuldig in de gaten gehouden moeten worden. Via het tweede centrum krijgen kinderen ambulante zorg. Dat houdt in dat de moeders met hun kind(eren) komen om gewogen en gemeten te worden. Daarna krijgen ze gespecialiseerde therapeutische voeding om thuis aan hun kind(eren) te geven. Na 1 of 2 weken moeten ze dan weer terugkomen voor een vervolgconsult.

Kinderen

Drie dagen na de opening van de klinieken waren 28 kinderen permanent opgenomen en 70 kinderen geregistreerd in het ambulante programma.`Op basis van waar de kinderen vandaan komen, openen we mogelijk nieuwe centra', zegt Chol. `De meest serieuze gevallen blijven we doorverwijzen naar Bentiu.'

Trainen

Naast de levensreddende medische zorg in en rond Bentiu, zal ons team zich ook richten op het trainen van de lokale medische staf in het behandelen van ondervoeding. De behandelmogelijkheid blijft daarmee in stand, ook na het vertrek van Artsen zonder Grenzen.

Partners

Artsen zonder Grenzen wekt al in een groot aantal gebieden in Zuid-Sudan, vaak als de enige organisatie die ondervoeding behandelt. We hebben een aantal lokale partners gevonden die we hebben getraind en die we helpen met voorraden. Het is wel hard nodig dat meer organisaties hun hulp uitbreiden om deze acute crisis in het land te bestrijden.

Bentiu

`Onze teams zullen 3 tot 4 maanden in Bentiu blijven, tot na de komende oogst. We zullen dan opnieuw de situatie bekijken en zien of we langer nodig zijn', zegt Chol.