Gemeente Leudal


Nieuws

Leudal is veilige gemeente volgens Integrale Veiligheidsmonitor 2009

De gemeente Leudal heeft in 2009 meegedaan aan de Integrale Veiligheidsmonitor (IVM) en hieruit bleek dat de gemeente als veilig wordt ervaren. De monitor is een grootschalig bevolkingsonderzoek.

Het onderzoek richt zich op gevoelens van onveiligheid, leefbaarheid in de buurt, buurtproblemen, slachtofferschap, aangiftegedrag, gemeentelijk veiligheidsbeleid en het functioneren van de politie. Door deze zaken te monitoren krijgt de gemeente inzicht in hoe de inwoner over de gemeente denkt en kan de gemeente vergelijkingen doen met soortgelijke gemeenten en/of landelijke gemiddelden.

Enkele cijfers
Aan bewoners werd gevraagd om een rapportcijfer, oplopend van 0 tot en met 10, aan drie aspecten over de woonomgeving te geven:
* woonomgeving: 7,6

* veiligheid: 7,1

* leefbaarheid: 7,5

Deze score is op alle drie de aspecten hoger dan de cijfers die gescoord worden in Politieregio Limburg-Noord. Kortom de gemeente Leudal wordt ervaren als een veilige gemeente.

Buurtproblemen
Aan de respondenten is gevraagd welke twee van de 25 voorgelegde buurtproblemen zij het meest direct aangepakt zouden willen zien. Top 5 gemeente Leudal:

1. te hard rijden: 27%

2. hondenpoep: 19%

3. parkeeroverlast: 12%

4. overlast jongeren: 10%

5. inbraak woningen en rommel op straat: 8%

Onveiligheidsgevoelens
Volgens de IVM voelde zich in Leudal 19% van de bevolking wel eens onveilig. 15% voelde zich wel eens onveilig in de eigen buurt.

Uitvoeringsprogramma's
Aan de hand van de door de gemeente gemaakte veiligheidsanalyse 2009 is het uitvoeringsprogramma integrale veiligheid 2011 vervaardigd. De uitkomst van het IVM leidt niet tot aanpassing van het vastgestelde uitvoeringsprogramma integrale veiligheid 2010 en/of 2011. Beide programma's zijn te raadplegen op de gemeentelijke website onder het kopje wonen en leven/veiligheid

Heeft u vragen over de Veiligheidsmonitor 2009 of over de uitvoeringsprogramma's veiligheid, dan kunt u contact opnemen met mevrouw I. Kuijpers, beleidsmedewerker Veiligheid, tel. 0475 - 85 93 11.