Gemeente Het Bildt


Gemeente het Bildt behoudt status van Fairtrade Gemeente

26-07-2010 14:37

Gemeente het Bildt behoudt de titel van Fairtrade Gemeente. Dat is de uitkomst van het juryrapport van Fairtrade Gemeenten.

De jury is van mening dat de gemeente nog steeds voldoet aan de zes criteria van de Fairtradecampagne. De status van Fairtrade Gemeente moet namelijk ieder jaar weer opnieuw worden verkregen. Op 16 mei 2009 ontving de gemeente het Bildt als eerste Friese gemeente de Fairtrade-status uit handen van voorzitter Jan Pronk.

Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Van bedrijven tot het café om de hoek en van school tot sportkantine,in supermarkt en kledingzaak.
Er zijn zes criteria opgesteld waaraan een gemeente moet voldoen. Zo moet onder andere het gemeentebestuur Fairtrade uitdragen, moeten winkels en horeca in de gemeente fairtrade-producten verkopen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven en verenigingen moeten onder andere fairtrade-producten gebruiken.

Positief juryrapport
De jury was onder andere positief over het feit dat het lokale bedrijfsleven benaderd werd om het fairtrade-gedachtengoed uit te dragen. Daarnaast verkopen winkels en horeca in het Bildt fairtrade-producten en draagt 95% van de koffie en thee die de gemeentelijke organisatie inkoopt het fairtrade-label. Een nieuw restaurant in de gemeente, Eetcafé De Molen in Vrouwenparochie gebruikt in de keuken nu ook fairtrade-producten.

De fairtrade-werkgroep heeft ook contacten gelegd met de CSG Ulbe van Houten in St.-Annaparochie. De leerlingen worden in de gelegenheid gesteld hun maatschappelijke stage te volgen in de lokale werkgroep. Op deze manier wordt leerlingen de fairtrade-gedachte en maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bijgebracht. Ook kunnen zij op deze manier Fairtrade promoten onder andere jongeren.

---