Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van maandag 26 juli

Alkmaar, 26-07-2010 o 15.30 uur

Politie zoekt getuigen branden Groet en Bergen

Groet/Bergen, zondag 25 juli

In het duingebied bij Bergen en Groet werden zondagmiddag twee branden in de kiem gesmoord door de brandweer. De eerste brand werd ontdekt rond 16.45 uur circa 200 meter van de Wagenmakersweg. Dit is een zijweg van de Heereweg, nabij het centrum van Groet. Het betrof hier twee brandhaarden van 20x10 en 5X5 die circa 100 meter van elkaar lagen. De brandweer had de brand vrij snel onder controle maar kon niet voorkomen dat het stuk heide verloren ging.

Om 17.30 uur kwam er nog een melding binnen dat er ook rookontwikkeling was in het Bergens bos. Het bleek hier om een net beginnende brand te gaan vlakbij de Guurtjeslaan in Bergen. Dankzij het publiek was het vuur ook hier snel onder controle. Zij sloegen met takken de stukken brandende heide uit. De politie komt graag in contact met getuigen die betrokken zijn geweest bij het ontdekken en doven van deze brand.

De beide branden, in Groet en Bergen, lagen circa 4 à 5 km uit elkaar. De politie sluit niet uit dat er een verband is tussen de beide branden. Om die reden is de politie op zoek naar getuigen die mogelijk iets opmerkelijks hebben gezien in of rond het duingebied tussen Groet en Bergen deze middag.

Zij is met name op zoek naar twee belangrijke getuigen. Het gaat hier om een bromfietser die vanaf de Wagenmakersweg in Groet rechtsaf ging de Heerenweg op, richting Bergen. Hij heeft vanaf 16.45 uur deze route meerdere keren gereden. Het gaat om een man 40 à 45 jaar met een gezet postuur en een bril. Hij droeg een zwarte fleece trui met een brede blauwe band en een zwarte helm zonder vizier. De andere getuige werd in het bos gesignaleerd. Hij kwam uit de richting van de brand op zijn mountainbike. Het gaat hier om een man van 30à 35 jaar oud met een blank, licht gebruind gezicht, golvend blond/grijs haar, 1.70 à 1.80 lang. Hij droeg een zwart trainingsjack met blauw/turquoise vlakken op de schouderbladen en een legerkleurige korte broek.

Ook andere getuigen die informatie hebben over de branden van zondagmiddag of over de voorgaande branden worden verzocht contact op te nemen met het rechercheteam. Dit kan via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief). Blijft u liever anoniem? Dan kan u contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Bromfietser met drank op

Bergen, maandag 26 juli

Een 16-jarige bromfietser uit Schoorl raakte maandagochtend rond 03.20 uur zijn bromfietsrijbewijs kwijt toen hij werd aangehouden op de Landweg. De 16-jarige jongen moest blazen en blies 390 ug/l. De toegestane hoeveelheid voor beginnend bestuurders is 90 ug/l. Het rijbewijs van de jongen werd ingevorderd.

Aanhoudingen voor wapenbezit

Den Helder, zondag 25 juli

Een 19-jarige en een 22-jarige man, beiden afkomstig uit Den Helder, zijn zondagmiddag rond 16.00 uur aangehouden op de Oostoeverweg. De mannen stonden vlak voor het marineterrein en waren bij hun auto vuurwapens aan het schoonmaken. De politie kreeg hier melding van en ging ter plaatse. De mannen werden uit veiligheidsoverwegingen aangehouden via de zogenaamde autoprocedure. Achter de bestuurderstoel werd een paintballwapen aangetroffen. De bestuurder verklaarde onderweg te zijn geweest naar zijn paintballteam en bedacht onderweg dat zijn wapen vuil was. Onder genot van een sigaretje maakte hij in het bijzijn van een vriend, zijn wapen schoon. De man krijgt proces-verbaal voor overtreding van de wet Wapens en Munitie.

Getuige mishandeling gezocht

Alkmaar, maandag 26 juli

Op zaterdagavond 17 juli heeft er omstreeks 23.00 uur een mishandeling plaatsgevonden op het Waagplein. Een 15-jarig meisje uit Alkmaar fietste samen met een vriendin langs de Waag. Nabij de ijssalon riep een meisje haar iets achterna en kwam achter haar aan rennen. Zij voelde dat zij aan haar haren naar achteren van de fiets werd getrokken. Dit was bij het bruggetje naar de Marktstraat. Haar fiets viel op de grond en het meisje schold het 15-jarige meisje uit. Samen met nog een ander meisje werd het slachtoffer geschopt en geslagen en kwam op de grond terecht. Een onbekend gebleven vrouw haalde de twee meisjes van het slachtoffer af. Het 15-jarig meisje kon opstaan. Er kwam echter nog een negroïde jongen bij. Hij en de twee meisjes begonnen op het hoofd en bovenlichaam van het meisje in te slaan en te trappen. Opeens stopte het gevecht en liepen de drie weg in de richting van het Waagplein. De vrouw die het meisje eerder had geholpen, hielp haar overeind. Het slachtoffer kwam een vriend tegen die haar achterop de fiets zette en met haar richting politiebureau ging. Toen hij haar onderweg even afzette en achterliet, omdat hij haar vriendin op zou halen, viel zij flauw. Zij kwam pas weer bij toen de vriend terug was. Hij ging direct met haar naar de huisartsenpost. Hier werd vastgesteld dat zij een hersenschudding had. Ook had zij een blauw oog, diverse blauwe plekken en pijn in haar nek.

De politie is voor haar onderzoek specifiek op zoek naar de vrouw die het meisje tot twee keer toe geholpen heeft. Zij wordt verzocht contact op te nemen met de recherche in Alkmaar via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief). Ook andere mensen die informatie hebben over deze mishandeling worden verzocht contact op te nemen met de politie.

Aanhouding na diefstal uit auto

Alkmaar, maandag 26 juli

Een 41-jarige man uit Alkmaar werd maandagmiddag rond 13.30 uur aangehouden op de Noorderkade. Een 39-jarige man uit Santpoort-Noord had zijn auto op de Zijperstraat geparkeerd en was een winkel binnen gegaan. Toen hij weer buiten kwam zag hij dat zijn autoruit aan de bestuurderskant stuk was. Er stond een man naast zijn auto die de houder van het navigatiesysteem in zijn hand had. Ook stond zijn laptop tegen het autowiel aan. De eigenaar pakte de dief bij zijn mouw, maar deze wist zich lost te wrikken. Samen met een andere man ging de 39-jarige man achter de dief aan. Uiteindelijk hielden meerdere mensen de verdachte tegen. Hij werd door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.