Dienstenbond CNV

Nieuws

26 juli 2010

Met een ruime meerderheid van stemmen zijn leden akkoord met het onderhandelingsresultaat uitvaart-cao

Bovenstaande tekst behoeft eigenlijk geen verduidelijking. Toen wij u vroegen om te stemmen over het onderhandelingsresultaat ontvingen we nog meer reacties van leden dan bij de vorige info waarin wij vroegen om reacties op onze voorstellen aan de werkgevers. Met een `ja' van 84%, een zeer ruime meerderheid van leden die hebben gereageerd, mogen we toch wel stellen dat de mensen tevreden zijn met hetgeen is bereikt.

Vooral de compensatieregeling bij het werken op feestdagen werd erg goed ontvangen. Maar er wordt ook aandacht gevraagd voor naleving van de cao door werkgevers en een enkeling vindt de salarisverhoging te mager.
Nog even voor alle duidelijkheid: Deze cao is alleen van toepassing op mensen die in de uitvaartverzorging werkzaam zijn. Medewerkers die werkzaam zijn in de crematoria hebben een eigen cao! In onze vorige info is onderbelicht gebleven dat enkele voorstellen van werkgeverszijde -welke slecht lagen bij onze leden- het niet hebben gehaald.
Zo blijft het rouwprotocol gewoon onderdeel van de cao en wordt het halfjaaruren-model voor compensatie van de plus- en minuren niet verlengd tot een jaar.

Cao-naleving is een onderwerp wat door ons op de agenda van het najaarsoverleg wordt geplaatst. Het kan en mag niet zo zijn dat werkgevers een potje maken van arbeidsvoorwaarden die ook door hun eigen werkgeversvereniging zijn ondertekend. We gaan proberen de cao voor de uitvaartverzorging algemeen verbindend te laten verklaren door de Minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid. Dat betekent dat alle uitvaartondernemingen verplicht zijn de cao-regels na te leven, of men nu lid is van een werkgeversvereniging of niet. Naleving van die cao hoort daar gewoon bij en anders horen wij graag van u!

Al snel zal nu technisch overleg worden gestart met de werkgevers. Dat houdt in dat we punten gaan bespreken ter voorbereiding op een nieuwe cao in 2011 of een tussentijdse wijziging van de huidige cao. Natuurlijk zullen we in het laatste geval altijd eerst de leden informeren en voor die wijziging hun akkoord vragen.

De tekst van de cao dient nu snel te worden aangepast. Wij verwachten dat de nieuwe tekst in september digitaal beschikbaar is. Deze zal dan te downloaden zijn via de website van CNV Dienstenbond. Houdt u ondertussen in de gaten dat uw salaris wel met terugwerkende kracht tot 1 juli jl. wordt aangepast!

Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze info, neem dan contact op met Arie Kasper, telefoon: 023-5670686 of via de email (bij voorkeur) op a.kasper@remove-this.cnvdibo.nl