Gemeente Lingewaard


Verstrekking startersleningen SVn in Lingewaard tijdelijk stopgezet

De starterslening is een groot succes. Zo zijn er in 2010 tot nu toe al ruim drie keer zoveel leningen verstrekt als over heel 2009. Door de financiële crisis wordt er ook landelijk zeer veel gebruik gemaakt van de regeling met als gevolg dat bij het ministerie van VROM het gereserveerde bedrag onverwacht snel is uitgeput. Het gevolg is dat vanuit de rijksoverheid de regeling is stopgezet.

De gemeente Lingewaard betreurt ten zeerste dat de landelijke ondersteuning geen vervolg krijgt. Er is ook nog geen zicht op een verandering in het overheidsbeleid aangezien de kabinetsformatie nog op zich laat wachten. Hiermee vervalt de rijksbijdrage van 50% per lening.

De gemeente heeft de laatste tijd de hele lening voor haar rekening moeten nemen met als gevolg dat ook hier het fonds versneld is opgeraakt. Op dit moment zijn er nog geen middelen om het fonds opnieuw te vullen. Door zijn grote succes en het ontbreken van steun vanuit Den Haag zal de gemeente tot onze grote spijt een (tijdelijke) pauze in moeten lassen bij het verstrekken van leningen. Zo gauw het fonds weer voldoende gevuld is zullen wij u hierover berichten. Een en ander hangt ook af of het ministerie van VROM opnieuw een bijdrage beschikbaar stelt om starters tegemoet te komen bij het kopen van een woning.

Hiermee komt voorlopig een eind aan de Startersregeling SVn die sinds 2005 in Lingewaard van toepassing is geweest. Jaarlijks werden er circa 15 leningen verstrekt en in september 2009 heeft de raad nog besloten de starterslening SVn te verhogen naar 40.000 en de verwervingskosten voor een koopwoning werden verruimd naar 240.000,- .