Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Datum 26 juli 2010
Betreft Antwoorden Kamervragen inzake de isolatieafstanden bij experimentele gentechaardappels.

Geachte Voorzitter,

Bij deze bied ik u, mede namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de antwoorden op de vragen van het Lid Ouwehand (PvdD),

ingezonden op 22 juni 2010, over de isolatieafstanden bij experimentele gentechaardapppels aan.


1
Kent u het bericht `Geen isolatieafstanden bij gg-aardappel van Avebe'?

Antwoord
Ja.


2

Is het waar dat de Commissie Genetische Modificatie (Cogem) alleen de risico's voor het milieu beoordeelt, en niet de economische risico's van vervuiling van gangbare en biologische aardappels met genetisch gemodificeerde organismen (ggo's)?

Antwoord
Ja, de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) is het onafhankelijk adviesorgaan dat de regering adviseert over mogelijke risico's van de vervaardiging van en handelingen met ggo's voor mens en milieu. Tevens informeert de COGEM betrokken ministers over ethisch-maatschappelijke aspecten verbonden aan genetische modificatie. De taken van de COGEM zijn vastgelegd in de Wet Milieubeheer. Het werkveld van de COGEM omvat alle gebieden in de biotechnologie, van landbouw tot medische toepassingen en van laboratoria tot commerciële introductie. Echter de COGEM adviseert niet over voedsel- of veevoederveiligheidsvraagstukken of over mogelijke risico's voor behandelde patiënten bij medische toepassingen.

Pagina 1 van 5






3 Portefeuille Milieu Is het waar dat het Rikilt-Instituut voor Voedselveiligheid momenteel nog Directie Risicobeleid onderzoek doet naar de gezondheidsrisico's van cisgene ggo's? Zo ja, wanneer worden deze resultaten naar de Kamer gestuurd? Zo nee, Datum wanneer is dat onderzoek afgerond, wat waren de conclusies en wanneer 26 juli 2010 kan de Kamer de rapportage tegemoet zien? Kenmerk RB\2010019012 Antwoord
Ja. Het Rikilt heeft onderzoek gedaan naar de voedsel- en diervoederveiligheidsaspecten van cisgene gewassen. Dit rapport heb ik onlangs de Kamer doen toekomen.


4
Op welke wijze heeft de Cogem de risico's van de Avebe aardappel voor mensen en dieren in kaart gebracht? Hoe verhoudt deze risicoanalyse zich tot het onderzoek van het Rikilt over de gezondheidsrisico's van cisgene ggo's?

Antwoord
Het betreft hier een veldproefvergunning voor AVEBE voor aardappelplanten met een verlaagd amylosegehalte die op 10 januari 2008 is afgeven. De COGEM heeft op 20 september 2007 advies uitgebracht over de milieurisico's van deze veldproef en heeft geconcludeerd dat de risico's van deze veldproef voor mens en milieu verwaarloosbaar klein zijn. De COGEM stelt in haar advies: "Overigens is er bij de voorgestelde werkzaamheden geen sprake van vervoedering of humane consumptie waardoor eventuele gezondheidsrisico's nihil zijn." Het Rikilt is gevraagd te oordelen over de voedsel- en diervoederveiligheid van cisgene gewassen in het algemeen.


5
Is het waar dat het niet de bevoegdheid is van de Cogem om te adviseren over de gezondheidsrisico's van cisgene ggo's?

Antwoord
Zie de antwoorden op de vragen 2 en 4.


6
Deelt u de mening dat het inbouwen van isolatieafstanden niet alleen bedoeld is om de milieu- en volksgezondheidsrisico's van ggo's zo veel mogelijk te beperken, maar dat isolatieafstanden ook nodig zijn om de economische belangen van boeren in de omgeving te borgen en deze te vrijwaren van vervuiling met ggo's?

Antwoord
Op basis van het Besluit ggo is het bij het afgeven van vergunningen voor de introductie in het milieu van ggo's slechts mogelijk voorschriften in de vergunning op te nemen in het kader van de bescherming van mens en milieu. Isolatieafstanden worden alleen opgelegd wanneer dit vanuit milieurisicoperspectief noodzakelijk is.
Daarnaast zijn er co-existentie afspraken gemaakt door de betrokken sector zelf, waarbij er isolatieafstanden zijn afgesproken om de economische belangen van boeren in de omgeving te borgen.
In de veldproefvergunningen wordt de vergunninghouder dan ook gewezen op de co-existentieafspraken. Deze afspraken zijn vastgelegd in de Verordening coëxistentie teelt van het Hoofdproductschap Akkerbouw.

Pagina 2 van 5






7 Portefeuille Milieu Deelt u de mening dat het voor hobbykwekers een groot probleem zou Directie Risicobeleid zijn als er uitkruising zal ontstaan met de experimentele ggo aardappel van Avebe? Zo ja, op welke wijze wilt u dit gaan voorkomen? Zo nee, Datum waarom niet? 26 juli 2010 Kenmerk
8 RB\2010019012 Op welke wijze zal Avebe bij de eventuele veldproeven de nabij liggende (hobby)kwekers op de hoogte stellen van de aanwezigheid van een veldproef met gentechaardappels? In welke mate is er een verplichting aanwezig om de naburige telers op de hoogte te stellen van (voorgenomen) veldproeven met experimentele ggo's?

Antwoord op de vragen 7 en 8
Hobbykwekers kunnen economische schade ondervinden in het zeldzame geval dat er uitkruising zou plaatsvinden. In het geval van de veldproeven van AVEBE die worden uitgevoerd onder vergunningnummer DGM/SAS IM 07-004 zijn geen isolatieafstanden in de vergunning opgenomen, omdat dit vanuit milieurisicoperspectief niet nodig is.

Vanuit de veldproefvergunning is er geen verplichting om naburige telers op de hoogte te stellen. Echter, het ministerie van VROM wijst de vergunninghouder op de bestaande co-existentieafspraken, zoals die zijn vastgelegd in de Verordening coëxistentieafafspraken van het Hoofdproductschap Akkerbouw, Hierin is vastgelegd dat de teler van ggo gewassen boeren in de omgeving tijdig infomeert over het voornemen om ggo's te telen.


9
Hoe verhoudt de observatie van de Cogem dat sommige hobbykwekers wel op het veld vermeerderen, en dat er dus risico tot uitkruising is, zich tot het concluderend advies dat geen isolatieafstand aangehouden hoeft te worden ten opzichte van hobbykwekers?

Antwoord
Vermeerdering bij aardappelen gebeurt vegetatief, dus via knollen en niet via zaad. Uitkruising speelt bij vermeerdering daarom geen rol. Het concluderend advies van de COGEM dat geen isolatieafstand aangehouden hoeft te worden ten opzichte van hobbykwekers die op het open veld kruisingen met aardappels uitvoeren is gebaseerd op het feit dat de risico's voor mens en milieu van de werkzaamheden met ggo's verwaarloosbaar klein zijn, ook na uitkruising.


10
Is het waar dat, hoewel opslagbestrijding voor phytophtora verplicht is, dit in de praktijk geen garantie is van het verwijderen van aardappelopslag? Zo ja, deelt u de mening dat het achterblijven van gentechaardappels in de akkers niet uit te sluiten is en dat dit ook een bron van vermenging kan zijn?

Antwoord
Conform de verordening van het Productschap Akkerbouw voor bestrijding van Phytophthora infestans bij aardappelen is verwijdering van aardappelopslag verplicht tot maximaal 2 planten per m2. Een absolute verwijdering van aardappelopslag is onder deze verordening dus niet verplicht. Dit vormt over het