Rijksvoorlichtingsdienst

Aandacht nodig voor elektronica-afval kringloopwinkels

De VROM-Inspectie adviseert gemeenten om in hun afspraken met kringloopwinkels meer aandacht te besteden aan een juiste afgifte van elektronica-afval. Kringloopwinkels dragen met hun activiteiten bij aan het verlengen van de levensduur van huisraad zoals meubels, boeken, fietsen, elektronica etc. Ze zorgen ervoor dat producten langer worden gebruikt wat leidt tot grondstofbesparing. Ook fungeren kringloopwinkels als inzamelpunt voor afgedankte elektronica, omdat ze soms elektronica krijgen die niet meer werkt. Zij nemen zodoende deel aan de afvalketen, waardoor die elektronica milieuverantwoord kan worden verwerkt.

Om een indruk te krijgen van de afgifte van het elektronica afval, voerde de VROM-Inspectie dit voorjaar een steekproef uit onder 29 kringloopwinkels. Veertig procent van de kringloopwinkels demonteerde het ingenomen elektronica afval. Het meeste elektronica-afval van kringloopwinkels gaat naar producentenorganisaties die in opdracht van producenten van elektronica zorgen voor de inzameling en verwerking van afgedankte elektronica. In vier gevallen bleken kringloopwinkels afgedankte elektronica aan illegale handelaren te hebben verkocht. Vijf bedrijven waren in overtreding door oude CFK-houdende koelkasten aan te bieden.

De VROM-Inspectie adviseert gemeenten bij controles van kringloopwinkels te letten op de verkoop aan illegale handelaren en op de verkoop van CFK-houdende koelkasten. Bij een milieuvriendelijke imago past ook het op een verantwoorde wijze omgaan met afvalstoffen, waaronder afgedankte elektronica.

De VROM-Inspectie heeft naar aanleiding van het onderzoek ook overleg met de Branche vereniging Kringloopwinkels Nederland (BKN). Verkoop van CFK-houdende koelkasten en verkoop aan illegale handelaren kwam bij BKN-kringloopwinkels overigens maar eenmaal voor. De helft van de onderzochte kringloopwinkels is aangesloten bij BKN.

Steekproef

De steekproef maakt onderdeel uit van een breder onderzoek naar de keten van elektronica-afval waarover de VROM-Inspectie eind dit jaar een rapportage zal uitbrengen.