Gemeente Enschede

Blauwalg in vijver Haaksbergerstraat

In de vijver aan de Haaksbergerstraat ter hoogte van Mastbos is blauwalg geconstateerd. Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken, zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. De gemeente waarschuwt dan ook dat elk contact met het water ( o.a. zwemmen, vissen, eenden voeren) vermeden moet worden. Stadsdeelbeheer West, verantwoordelijk voor het beheer van de vijver, heeft waarschuwingsborden geplaatst.

Blauwalgen kunnen niet worden bestreden, ze moeten vanzelf verdwijnen. Dat wordt versneld wanneer de watertemperatuur terugloopt en er door regen weer doorstroming in het water komt.

Kenmerken
Blauwalgen kunnen zich ontwikkelen in stilstaand, ondiep water dat door de zon wordt opgewarmd en komen met name tot bloei in warme zomers. Ze zijn herkenbaar aan een drijflaag op het water, die blauw, wit, groen of geel kan zijn. De drijflaag bestaat uit kapotte algen. Hieruit komen giftige stoffen vrij die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Bij gezondheidsklachten moet altijd contact opgenomen worden met de huisarts of met de GGD. Zodra de blauwalg verdwenen is worden de waarschuwingsborden bij de vijver verwijderd.
Meer informatie vindt u op de website van het Waterschap Regge en Dinkel. www.wrd.nl