Gemeente Zijpe


Veiligheidsbeleving in Zijpe.


Alle gemeenten in Noord-Holland Noord hebben meegewerkt aan een (landelijk) veiligheidsonderzoek. De resultaten voor de gemeente Zijpe staan beschreven in de Veiligheidsmonitor 2009. Eind 2009 hebben per gemeente minimaal 300 inwoners vragenlijsten ingevuld.

De Veiligheidsmonitor kent de volgende themaâs:

Leefbaarheid woonbuurt

Beleving buurtproblemen

Onveiligheidsgevoelens

Preventiemaatregelen

Slachtofferschap en ondervonden delicten

Meldingen en aangifte van misdrijven.

Vooral de eerste twee themaâs hebben direct te maken met het gemeentelijk beleid betreffende integrale veiligheid. De vier andere themaâs zijn niet af te bakenen binnen het grondgebied. Een voorbeeld: Een inwoner van Zijpe kan zich wel eens onveilig voelen. Dat kan ook betrekking hebben op een locatie buiten de gemeente Zijpe. Bij de vraag naar onveilige plekken antwoordt 22% van de respondenten dat zij zich wel eens onveilig voelen op een treinstation. Zoals u weet ontbeert onze gemeente een treinstation. Conclusie: er is sprake van een locatie buiten de gemeente.
Hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld het thema slachtofferschap. Een inwoner van Zijpe kan slachtoffer zijn geweest van een geweldsmisdrijf, maar dat kan zich hebben voorgedaan in een andere gemeente.

In zân algemeenheid kan worden geconcludeerd dat er zich in onze gemeente, voor wat betreft veiligheid en leefbaarheid in de woonbuurten, geen grote problemen voordoen. Het huidige veiligheidsbeleid behoeft dan ook geen aanpassing. Dit betekent overigens niet, dat er zich op bepaalde plekken in onze gemeente geen problemen voordoen. In dat soort gevallen is maatwerk het meest geëigende middel om in te zetten.

Ga voor alle resultaten van de Veiligheidsmonitor naar het volledige rapport.
Â

Zie het origineel