Rechtbank Utrecht


Kollektief Kafe Averechts en stichting Lauw Recht moeten boete alsnog betalen

Utrecht, 26 juli - De bestuursrechter heeft bepaald dat Kollektief Kafe Averechts en de stichting Lauw Recht alsnog een boete moeten betalen, die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had opgelegd. Na een controle was gebleken dat vreemdelingen in het Kollektief Kafe Averechts maaltijden bereidden en uitserveerden.

Deze activiteiten liggen naar algemeen maatschappelijke opvattingen dicht aan tegen wat als arbeid wordt aangemerkt. Daarom hadden Kafe Averechts en Stichting Lauw Recht zich moeten laten informeren of zij de vreemdelingen dit vrijwilligerswerk mochten laten verrichten; zeker omdat het gaat om vreemdelingen op wie de vertrekplicht rust om Nederland te verlaten.

De gemeente Utrecht, de politiek en de DT&V waren op de hoogte waren van de activiteiten. Maar dat betekent nog niet dat Kafe Averechts en Stichting Lauw en Recht ervan uit mochten gaan dat het was toegestaan om de vreemdelingen werk te laten verrichten.

Wel worden de boetes gematigd van EUR 24.000 tot EUR 22.800,-.De reden daarvoor is dat de termijn van de totale procedure is overschreden.

De boetes zijn opgelegd in verband met het overtreden van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav).

LJ Nummers

BN2266
BN2269

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 26 juli 2010 Naar boven