Gemeente Vlaardingen


Vlaardingen verrassend bloemrijk

26-07-2010 |
De vakjury van de Europese Entente Florale heeft donderdag 22 juli een bezoek gebracht aan Vlaardingen. De internationale groendeskundigen struinden door Vlaardingen per bus, fluisterboot en benenwagen. Juryvoorzitter Inka Truxova, een Tsjechische landschapsarchitecte, vertelde aan het eind van de dag over wat de jury opgevallen was tijdens een dag groen Vlaardingen.
Juryleden fotograferen de blauwe lavendel
De jury vindt Vlaardingen verrassend bloemrijk - foto Ton Tobé

Verrassend veel bloemen, was een van de conclusies. "Landen als Tsjechië en Nederland vallen qua bloemrijkheid vaak een beetje weg tegen landen als Engeland en Duitsland. Ze moeten het meer van hun groenstructuur hebben." Maar in Vlaardingen zag zij on-Nederlands veel bloeiers: in de bermen, in bloembakken, op rotondes. Ook vond de voorzitter van de jury dat er in Vlaardingen veel slimme oplossingen bedacht zijn om er voor te zorgen dat de bewoners zich ook midden in een woonwijk door groen omringd voelen. Daarbij doelde zij bijvoorbeeld op de groene verbindingen vanuit de woonwijken naar het buitengebied. Ook de Broekpolder maakte indruk: "Is dit ook Vlaardingen?". Er is zoveel groen dat zij bijna vergat dat ze zich in zo een stedelijke omgeving bevond.

de juryleden bezoeken kindertuinen in park 't Hof De jury bezoekt de kindertuinen in 't Hof - foto Ton Tobé

De jury was onder de indruk van het enthousiasme van de vele betrokkenen. Of dat enthousiasme ook beloond gaat worden met brons, zilver of zelfs goud, dat blijft voorlopig nog onbekend. Pas eind september, als alle deelnemende landen bezocht zijn, neemt de jury hier een beslissing over.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: info@vlaardingen.nl
Tel. (010) 248 4000