D66

maandag 26 juli 2010

Sancties Iran ook betrekken op mensenrechten

"Door de nieuwe sancties van de EU tegen Iran komen de mensenrechten in het land nog verder onder druk te staan", zegt Europarlementslid Marietje Schaake in een reactie op een nieuw pakket aan maatregelen van de Europese Unie.

EU kondigt sancties aan

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben vandaag nieuwe sancties tegen Iran aangekondigd. De EU volgt hierin de VS en de maatregelen komen bovenop de VN sancties. Het belangrijkste doel is om Iran te laten ophouden uranium te verrijken tot waarden waarmee een kernwapen kan worden geproduceerd.

"De sancties richten zich alleen niet op de manier waarop het regime en de Revolutionaire Garde Iraanse burgers executeert, martelt en censureert. Het risico bestaat dat mensenrechten in Iran nu naar de achtergrond worden gedrongen.".

sancties weinig effect

Het is volgens Schaake nog maar de vraag of er onder druk van buitenaf verandering komt in het gedrag van de huidige machthebbers in Iran. Eerdere sancties hadden geen resultaat. "Europa moet de Iraanse burgers die vreedzaam strijden voor mensenrechten, fundamentele en democratische vrijheden niet in de steek laten.". Daarnaast is de kans groot dat de Revolutionaire Garde, die naast militaire macht steeds meer economische macht heeft, versterkt wordt. Er moeten volgens Schaake internationale, juridische en diplomatieke sancties gelden voor degenen die verantwoordelijk zijn voor marteling, executie en censuur.

mensenrechten prioriteit

Het Europees Parlement heeft niet meebeslist over de invulling van de EU sancties. In het najaar stemt het Europarlement over een eigen rapport over Iran. "Ik zal ervoor zorgen dat de mensenrechten bovenaan komen te staan", zegt Marietje Schaake die voor de Europese Liberalen het rapport schrijft. "Handel heeft ook impact op vrije meningsuiting, zo werd Europese technologie al gebruikt om te censureren en mensen via hun gebruik van internet en mobiele telefoons op te sporen om hen vervolgens te martelen en gevangen te zetten. Europa heeft een grote verantwoordelijkheid om juist op te komen voor de burgers in Iran die vreedzaam strijden voor vrijheid in het land. Het koppelen van sancties aan alleen het nucleaire programma is een gemiste kans.".